ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Απευθείας η διάθεση προϊόντων οικοτεχνίας από παραγωγούς σε καταναλωτές



Ως απόφαση ορόσημο για την στήριξη και ανάπτυξη της παραδοσιακής οικοτεχνίας στην Κρήτη και στη χώρα ευρύτερα, χαρακτήρισε η Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη, την απόφαση του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος ,που θεσπίζει νομικά για πρώτη φορά τον τρόπο παραγωγής και διάθεσης προϊόντων οικοτεχνίας από μικρούς παραγωγούς απευθείας στoν καταναλωτή.

Μάλιστα η σχετική απόφαση του Υπουργείου ελήφθη μετά από σχετική εισήγηση-πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού της σχεδιασμού, για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και την διασύνδεση του, με τον τουρισμό. Με τη διαδικασία αυτή ενισχύεται και στηρίζεται παράλληλα η παράδοση, η γαστρονομία ο τουρισμός αλλά και ο πολιτισμός.

«Πρόκειται για μια απόφαση ορόσημο για την Περιφέρεια Κρήτης και τη χώρα ευρύτερα, καθώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά από πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης, θέσπισε για πρώτη φορά νομικά τον τρόπο για την παραγωγή και διάθεση παραδοσιακών προϊόντων από τους παραγωγούς απευθείας στους καταναλωτές. Ίσως πρόκειται για το βασικότερο αναπτυξιακό «εργαλείο» για την ενδοχώρα, μιας και θα μπορούν χιλιάδες παραγωγοί πανελλαδικά, να διαθέτουν απευθείας τα προϊόντα τους στους καταναλωτές μέσα από καταστήματα λιανικής, λαϊκές αγορές, αγορές παραγωγών αλλά και από το χώρο ιδιοπαραγωγής ,τηρώντας τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων», δήλωσε σήμερα η Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη η οποία και πρόσθεσε:

«Παράλληλα η Περιφέρεια Κρήτης με την εξέλιξη αυτή θα δέσει και θα ενισχύσει αρμονικά τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό ,γιατί πλέον οι ξένοι επισκέπτες μας θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν εγγυημένα, τα παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης απευθείας από τους παραγωγούς μας. Ευνόητα είναι λοιπόν τα οφέλη που προκύπτουν για την ανάπτυξη της ενδοχώρας , αλλά και της οικονομίας ευρύτερα. Στη πράξη, η Περιφέρεια Κρήτης αποδεικνύει ότι, μέσα από τον στρατηγικό της σχεδιασμό μπορεί και διεκδικεί από την Πολιτεία και σε θεσμικό επίπεδο, προς όφελος των παραγωγών και των καταναλωτών».

Η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει την προσπάθεια για την υλοποίηση των δράσεων που προβλέπονται από τον ψηφισμένο από το Περιφερειακό Συμβούλιο Σχεδιασμό της, για την Ανάπτυξη του Πρωτογενή Τομέα και την Διαχείριση των Προϊόντων του.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Λύκειο Βιάννου: Δείτε τα ονόματα των επιτυχόντων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ


ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
ΡΑΦΑΕΛΑ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΛΕΑΝΘΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΑΛΤΙΚΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
ΑΕΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΚΡΖΕΝΙΑ
ΚΑΡΟΛΙΝ  ΣΟΦΙ
ΚΛΑΟΥΣ - ΠΕΤΕΡ
ΧΑΙΚΕ
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΡΕΘΥΜΝΟ)
ΠΑΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΚΟΝΣΟΛΑΚΗ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΧΑΡΟΥΛΑ
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΡΕΘΥΜΝΟ)
ΠΑΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΚΟΝΣΟΛΑΚΗΣ
ΣΠΥΡΙΔΩΝ
ΜΑΤΘΑΙΟΣ
ΝΑΝΟΥΚΑ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. (ΧΑΝΙΑ)
ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ
ΛΙΚΟ
ΝΤΟΝΑΛΝΤ
ΑΓΚΙΜ
ΜΠΑΓΙΑΜΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)
ΤΕΙ ΘΕΣ/ΚΗΣ
ΛΟΥΛΑΚΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΜΑΡΙΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (ΡΕΘΥΜΝΟ)
ΠΑΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΜΕΡΑΜΒΕΛΛΙΩΤΑΚΗΣ
ΚΛΕΑΝΘΗΣ - ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ
ΜΑΡΙΑ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (ΤΡΙΠΟΛΗ)
ΠΑΝ ΠΕΛ/ΝΗΣΟΥ
ΜΙΧΑΛΟΔΗΜΗΤΡΑΚΗ
ΕΜΜΕΛΕΙΑ - ΜΑΡΙΑ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΒΑΣΙΛΕΙΑ
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ & ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (ΑΘΗΝΑ)
ΕΜΠ

Ευχόμαστε ολόψυχα σε όλους τους επιτυχόντες καλή σταδιοδρομία!  
Διαβάστε Περισσότερα »

Κρήτη: Δείτε τα ονόματα των επιτυχόντων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ



Χιλιάδες είναι και φέτος οι μαθητές στα σχολεία της Κρήτης που κατάφεραν να εισαχθούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ όλης της χώρας.

Η πτώση των βάσεων, κυρίως σε περιφερειακά τμήματα είναι το βασικό χαρακτηριστικό των αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν σήμρα το πρωί.

Το flashnews.gr συγκέντρωσε τις λίστες με τα ονόματα των επιτυχόντων ανά νομό και μπορείτε να τις δείτε πατώντας πάνω στα αντίστοιχους συνδέσμους

Νομός Ηρακλειου

Δείτε εδώ τους επιτυχόντες στο Νομό Ηρακλειου

Νομός Χανίων

Δείτε εδώ τους επιτυχόντες στο Νομό Χανίων

Νομός Ρεθύμνου

Δείτε εδώ τους επιτυχόντες στο Νομό Ρεθύμνου

Νομός Λασιθίου

Δείτε εδώ τη λίστα των επιτυχόντων στο Νομό Λασιθίου
Διαβάστε Περισσότερα »

Δείτε αναλυτικά όλες τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ



Ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας.

Τα αποτελέσματα έχουν αποσταλεί ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου εκτυπώνονται οι ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων. Εντός της ημέρας αναμένεται να αναρτηθούν στα σχολεία.

Μεγάλη πτώση παρατηρείται στις περισσότερες σχολές, από 300 μόρια και πάνω. Κατακόρυφη η πτώση κυρίως στις σχολές της περιφέρειας

Με την εισαγωγή στο http://results.it.minedu.gov.gr και αφού πληκτρολογήσουν τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο - Μητρώνυμο), οι υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν από τα πρώτα λεπτά τις βάσεις και την σχολή που έχουν περάσει.


Για την Επιλογή 90% ΓΕΛ,ΕΠΑΛΒ(Ημερήσια):
1. ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ 90% ΓΕΛ,ΕΠΑΛΒ-ΗΜΕΡΗΣΙΑ_ΠΑΝΕΛ.2015.xls

Για την Επιλογή 90% ΓΕΛ,ΕΠΑΛΒ(Εσπερινά):
2. ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ 90% ΓΕΛ,ΕΠΑΛΒ-ΕΣΠΕΡΙΝΑ_ΠΑΝΕΛ.2015.xls

Για την Επιλογή 10% ΓΕΛ, ΕΠΑΛΒ 2014:
3. ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΓΕΛ,ΕΠΑΛΒ 2014_ΠΑΝΕΛ.2015.xls

Για την Επιλογή 10% ΓΕΛ, ΕΠΑΛΒ 2013:
4. ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΓΕΛ,ΕΠΑΛΒ 2013_ΠΑΝΕΛ.2015.xls

Για την Επιλογή ΕΠΑΛΑ(Ημερήσια):
5. ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΛΑ-ΗΜΕΡΗΣΙΑ_ΠΑΝΕΛ.2015.xls

Για την Επιλογή ΕΠΑΛΑ(Εσπερινά):
6. ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΛΑ-ΕΣΠΕΡΙΝΑ_ΠΑΝΕΛ.2015.xls

Για την Επιλογή 10% ΕΠΑΛΑ 2014:
7. ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΕΠΑΛΑ 2014_ΠΑΝΕΛ.2015.xls

Για την Επιλογή 10% ΕΠΑΛΑ 2013:
8. ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΕΠΑΛΑ 2013_ΠΑΝΕΛ.2015.xls

Για την Επιλογή Αλλογενών (Ευρωπαϊκής Ένωσης):
9. ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΛΛΟΓΕΝΩΝ-ΑΛΛΟΓΕΝΕΙΣ(ΕΥΡΩΠ. ΕΝΩΣΗΣ)_ΠΑΝΕΛ.2015.xls

Για την Επιλογή Αλλογενών(Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης)
10. ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΛΛΟΓΕΝΩΝ-ΑΛΛΟΓΕΝΕΙΣ(ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠ. ΕΝΩΣΗΣ)_ΠΑΝΕΛ.2015.xls
Διαβάστε Περισσότερα »

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

"Πέταξε" πάνω από 4,25 ευρώ το λάδι



Πραγματικό "χρυσάφι" αποδεικνύεται εφέτος το λάδι καθώς η τιμή παραγωγού ξεπέρασε το τελευταίο διάστημα τα 4,25 ευρώ και συνεχίζει ανοδικά. Μάλιστα στη Μεσσηνία διαμορφώνεται στα 4,30 ευρώ το κιλό χαρίζοντας χαμόγελα στους παραγωγούς που αποθεματοποίησαν.

Η χαμηλή παραγωγή ελαιολάδου στις βασικές ελαιοπαραγωγικές χώρες το 2014-2015 οδήγησε στις υψηλές τιμές και για τους Έλληνες παραγωγούς. Συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα στη Μεσσηνία έχουν γίνει πράξεις με τιμή παραγωγού στα 4 ευρώ το κιλό (για κατευθείαν πληρωμή) και στα 4,30 ευρώ το κιλό (για σταδιακή αποπληρωμή).

Παράλληλα, στην Κορινθία έγιναν πράξεις με τιμή 3,90 ευρώ το κιλό στον παραγωγό, αλλά και 4,20 (από Ιταλό έμπορο).

Ανοδικές είναι οι τιμές και στην Ισπανία ήδη από τα μέσα Ιουλίου φτάνοντας για το έξτρα παρθένο στα 4,21 ευρώ το κιλό στις 20 Αυγούστου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Μικρών Αγροτών της Ανδαλουσία (UPA) χαρακτηρίζει την κατάσταση «αξιοσημείωτη» και υποστηρίζει ότι έχει προκληθεί από την περασμένη χαμηλή παραγωγή της Ισπανίας.

Πηγή: paseges.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Τα δέκα «περίεργα» γεγονότα των τελευταίων μηνών


Ένας από τους γνωστούς Αμερικανούς οικονομολόγους που έχει γράψει... ένα σημαντικό βιβλίο για την αναμενόμενη παγκόσμια οικονομική κατάρρευση, o Michael Snyder, έγραψε αυτές τις μέρες ένα πραγματικά αξιοπρόσεκτο άρθρο όπου...επεσήμανε κάποια, τον αριθμό δέκα, «περίεργα» γεγονότα των τελευταίων ημερών μεταξύ των οποίων και οι εξελίξεις στην Ελλάδα, που ίσως σηματοδοτούν κάποιες παγκόσμιες εξελίξεις με ιδιαίτερη σημασία.

Πρώτο.
Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια την Τετάρτη 8 Ιουλίου το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης διέκοψε τις εργασίες για αρκετή ώρα. Η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι προέκυψαν τεχνικές δυσκολίες ένεκα παρέμβασης χάκερς. Η εξήγηση αυτή όμως διαψεύστηκε στην συνέχεια χωρίς να δοθούν περεταίρω ερμηνείες του πρωτοφανούς αυτού γεγονότος.

Δεύτερο.
Η εντυπωσιακή ξαφνική κατάρρευση των χρηματιστηρίων της Κίνας τα οποία έχασαν σε δυο μέρες μέχρι και το 30%^ της άξιας τους κάτι που προκάλεσε παγκόσμιο οικονομικό σοκ. Για να καταλάβουμε την σημασία αυτού του γεγονότος αρκεί να γνωρίσουμε ότι οι απώλειες αυτού του μίνι κραχ ξεπερνούν για 15 φορές το ακαθόριστο εθνικό προϊόν της Ελλάδας.

Τρίτο.
Άγνωστοι χάκερς χάκαραν τα σύστημα εκτόξευσης των γερμανικών πυραύλων Patrıot που έχουν εγκατασταθεί τον τελευταίο καιρό στην νοτιοανατολική Τουρκία με βασική στόχευση την Ρωσία. Το γεγονός αυτό παρά του ότι διαψεύστηκε από τις γερμανικές αρχές, πήρε ήδη μεγάλη έκταση στον τουρκικό τύπο και προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην Άγκυρα για τις συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας.

Τέταρτο.
Μια περίεργη βαρυσήμαντη δήλωση του προέδρου Ομπάμα ότι πειραματιζόμαστε για κάποιο «θερμό» γεγονός.

Πέμπτο.
Παρατηρηθήκαν μεγάλες πώλησης στην Αμερική χρυσού και χρυσών κοσμημάτων την ίδια στιγμή που ο χρυσός, μάλλον σκόπιμα, σημείωνε αδικαιολόγητη πτώση στις τιμές του.

Έκτο.
Στις 30 Ιουνίου παρατηρήθηκε ένα πολύ περίεργο γεγονός. Η Σελήνη εμφανίστηκε και αυτό μόνο στις ΗΠΑ, με ένα περίεργο κατακόκκινο χρωματισμό. Η επίσημη εξήγηση του National Weather Service ήταν ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλες φωτιές που ξέσπασαν στον Καναδά και οι οποίες αντικατοπτριστήκαν στο φεγγάρι. Σύμφωνα όμως με το NBC, η εξήγηση αυτή δεν μπορεί να δικαιολογήσει το γεγονός.

Έβδομο.
Παρατηρητές της NASA παρατήρησαν τις τελευταίες μέρες μια αυξημένη και περίεργη εμφάνιση ιπτάμενων αντικείμενων αγνώστου προελεύσεως.

Όγδοο.
Από πηγές του Λευκού Οίκου έγινε γνωστό ότι εδώ και μερικές μέρες ο πρόεδρος Ομπάμα έχει διατυπώσει τις λεγόμενες 19 «Secret Directives», «Μυστικές Οδηγίες». Το τι περεχούν αυτές οι Μυστικές και απόρρητες Οδηγίες δεν έχει γίνει γνωστό.

Ένατο.
Η βαρύγδουπη διακήρυξη του Πάπα για την δημιουργία της Νέας Παγκόσμιας Οικονομικής και Οικολογικής Τάξης, κάτι ανάλογο με την Νέα Παγκόσμια Τάξη, μια αναγγελία που βρήκε θερμό υποστηριχτή και τον πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Και τέλος δέκατο, οι εξελίξεις στην Ελλάδα, το δημοψήφισμα, το ΟΧΙ, που κράτησαν την παγκόσμια αγωνιά επί αρκετές μέρες και έπεται συνέχεια.

Η ερμηνεία και ο συνδυασμός όλων αυτών των πρωτοφανών γεγονότων μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, σε συνάρτηση με την για πρώτη φορά τόσο επίσημη αναγγελία των ΗΠΑ ότι ο κύριος εχθρός είναι η Ρωσία σε πρώτη φάση και σε δεύτερη η Κίνα, σκιαγραφούν το παγκόσμιο τοπίο των διεθνών εξελίξεων μέσα στο οποίο η Ελλάδα κατέχει μια σημαντική με μεγάλο συμβολισμό θέση.

Τα συμπεράσματα δικά σας.
Διαβάστε Περισσότερα »

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Δυο αυτοκτονίες μέσα σε ένα 24ωρο στην Κρήτη



Δυο άνθρωποι έβαλαν τέλος στη ζωή τους μέσα σε διάστημα δυο ημερών στην Κρήτη.

Ένας 61χρονος άνδρας στο Ηράκλειο, ο οποίος απασχολείτο ως μουσικός, έγραψε τον επίλογο της ζωής του χθες όταν απαγχονίστηκε στην αυλή του σπιτιού του, στον Ξηροπόταμο. Ο αυτόχειρας φέρεται να έχει αφήσει σημείωμα στο οποίο εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στο απονενοημένο διάβημα.

Το ένα χτύπημα όμως διαδέχτηκε το άλλο, αφού μέσα σε ένα 24ωρο άλλο ένα άτομο επέλεξε να θέσει τέλος στη ζωή του. Πρόκειται για έναν 58χρονο στην περιοχή του Αντισκαρίου στο δήμο Φαιστού.

Ο 58χρονος βρέθηκε από τους δικούς του απαγχονισμένος σε ένα θερμοκήπιο. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν ο αυτόχειρας είχε αφήσει σημείωμα

Οι αστυνομικές αρχές ερευνούν και τα δυο τραγικά περιστατικά.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τις διαδικασίες μέχρι τις πρόωρες εκλογές



Η πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα μετά την υποβολή παραίτησης από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προβλέπονται από το άρθρο 37 παράγραφο 3 και το άρθρο 40 του Συντάγματος.

Ο Πρόεδρος θα ξεκινήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών με τους αρχηγούς των τριών πρώτων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων, προτού διορίσει έναν από τους επικεφαλής των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας ως προσωρινό υπηρεσιακό πρωθυπουργό. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ήδη ότι θα επιστρέψει αμέσως την διερευνητική εντολή.

Το άρθρο 37 παράγραφος 3 του Συντάγματος προβλέπει αναλυτικά: «Aν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα (σ.σ. του σχηματισμού κυβέρνησης από το κόμμα, το οποίο διαθέτει στη Bουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Kάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Aν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή».

Επίσης, βάσει του άρθρου 40 παρ. 3, του Συντάγματος, «το διάταγμα διάλυσης της Bουλής, προσυπογραμμένο στην περίπτωση της προηγούμενης παραγράφου από το Yπουργικό Συμβούλιο, πρέπει να περιλαμβάνει συγχρόνως την προκήρυξη εκλογών μέσα σε τριάντα ημέρες και τη σύγκληση της νέας Bουλής μέσα σε άλλες τριάντα ημέρες από τις εκλογές».

Η παράγραφος που ακολουθεί στο ίδιο άρθρο (αρθ. 40 παρ. 4) προβλέπει πως «η Bουλή που εκλέχθηκε μετά τη διάλυση της προηγούμενης δεν μπορεί να διαλυθεί πριν περάσει ένα έτος αφότου άρχισε τις εργασίες της, εκτός από τις περιπτώσεις του άρθρου 37 παράγραφος 3» (σ.σ. την αδυναμία δηλ. σχηματισμού κυβέρνησης μετά από τις τρεις διερευνητικές εντολές).

Βάσει του εκλογικού νόμου και λόγω του ότι δεν έχουν συμπληρωθεί 18 μήνες από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση (25 Ιανουαρίου) οι εκλογές θα γίνουν με λίστα και όχι με «σταυρό» προτίμησης.

Πηγή: in.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Γλυστρίδα… η θαυματουργή: Ένα αρχαίο θεραπευτικό φυτό με πλούσιες ιδιότητες


Της Μαριάννας Ευαγγέλου – Βιοχημικός Μsc
Η γλυστρίδα, αντράκλα , τρέβλο Portulaca oleracea, βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των φυτών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, Α και ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που ονομάζεται άλφα-λινολενικό οξύ (ALA).
Ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας καρδιακής νόσου, προστατεύουν πιθανώς από τον καρκίνο, τις φλεγμονώδεις παθήσεις, εγκεφαλικού επεισοδίου, και να βοηθήσει στην πρόληψη της ADHD, αυτισμό, και άλλα αναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά. 100 γραμμάρια φρέσκα φύλλα γλυστρίδας παρέχει περίπου 350 mg άλφα-λινολενικό οξύ, διαθέτει δηλαδή δεκαπέντε φορές περισσότερα ωμέγα-3 από ό,τι τα περισσότερα μαρούλια που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, (1320 IU / 100 g, παρέχει 44% της ΣΗΔ). Ένα φλιτζάνι (250 ml) βρασμένα φύλλα περιέχουν 90 mg ασβεστίου, 561 mg καλίου, και πάνω από 2.000 IUs της βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α είναι ένα γνωστό ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό και απαραίτητη βιταμίνη για την όραση. είναι επίσης αναγκαία για τη διατήρηση και το δέρμα. Η κατανάλωση βιταμίνης Α είναι γνωστό οτι βοηθάει στην προστασία από καρκίνο του πνεύμονα και της στοματικής κοιλότητας. Η Γλυστρίδα παρέχει έξι φορές περισσότερη βιταμίνη Ε από το σπανάκι και επτά φορές περισσότερη βήτα καροτίνη από τα καρότα. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, μαγνήσιο, ριβοφλαβίνη, κάλιο και φώσφορο και γλουταθειόνης.
Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη αντράκλα έχει 25 χιλιοστά του γραμμαρίου (20 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης) της βιταμίνης C.Επίσης περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως η ριβοφλαβίνη, νιασίνη, πυριδοξίνη και τα καροτενοειδή, καθώς και μέταλλα, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, χαλκό και μαγγάνιο. Επιπλέον, υπάρχουν στην γλυστρίδα δύο τύποι βηταλαϊνης αλκαλοειδείς χρωστικές ουσίες, οι κοκκινωπές βήτα-κυανίνες και οι κίτρινες βήτα-ξανθίνες. Και οι δύο τύποι χρωστικών είναι ισχυρά αντι-οξειδωτικά και έχουν βρεθεί να έχουν αντί-μεταλλαξιογόνες ιδιότητες σε εργαστηριακές μελέτες.
Τη νύχτα τα φύλλα παγιδεύουν διοξειδίο του άνθρακα, το οποίο μετατρέπεται σε μηλικό οξύ (η αρχή της όξυνσης μήλων), και, την ίδια ημέρα, το μηλικό οξύ μετατρέπεται σε γλυκόζη. Όταν η συγκομιδή γίνει νωρίς το πρωί, τα φύλλα έχουν δέκα φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε μηλικό οξύ, (το μηλικό οξύ βοηθάει στην διάσπαση απο τις πέτρες στην χολή), όμως όταν η συγκομιδή γίνει αργά το απόγευμα, έχουν μια σημαντικά πιο πικάντικη γεύση.
Μισό φλιτζάνι φύλλα γλυστρίδας περιέχουν 910 mg οξαλικού οξέος, μια ένωση που εμπλέκεται στο σχηματισμό των λίθων των νεφρών. 100 g φρέσκα φύλλα περιέχουν 1,31 g οξαλικού οξέος,περισσότερο από ό, τι στο σπανάκι (0,97 g / 100 g) και μανιόκα (1,26 g / 100 g). Ως εκ τούτου, άτομα με πέτρες του ουροποιητικού συστήματος καλό είναι να αποφεύγουν την κατανάλωση γλιστρίδας και ορισμένα λαχανικά που ανήκουν στην οικογένεια των Amaranthaceae και οικογένεια Brassica. Η επαρκής πρόσληψη νερού επομένως, συνιστάται να διατηρηθεί η κανονική παραγωγή ούρων.
Η μαγειρεμένη αντράκλα μειώνει τη συνολική περιεκτικότητα σε διαλυτό οξαλικό οξύ κατά 27%. Μια αλλη ιδιότητα της γλυστρίδας είναι οτι συστέλει τα αιμοφόρα αγγεία οπότε χρειάζεται να τρώγεται με φειδώ απο τους υπερτασικούς. Η χημική της σύσταση περιλαμβάνει νοραδρεναλίνη, άλατα ασβεστίου, ντοπαμίνη, L-DOPA, μηλικό οξύ, κιτρικό οξύ, φολικό οξύ, γλουταμινικό οξύ, ασπαργικό οξύ, νικοτινικό οξύ, αλανίνη, γλυκόζη, φρουκτόζη και σακχαρόζη. Οι βητα-κυανίδες που απομονωθηκαν από την αντράκλα βελτίωσαν τα ελλείμματα γνωστικής λειτουργίας σε ηλικιωμένα ποντίκια. Μια υποκατηγορία των ομοισοφλαβονοειδών από το φυτό έδειξαν in vitro κυτταροτοξική δραστηριότητα σε τέσσερα είδη ανθρώπινων καρκινικών τύπων.
Όπως υπογραμμίζει ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Χανίων κ. Παντελής Βογιατζάκης “η χρήση της γλυστρίδας ως θεραπευτικό φυτό στην Ευρώπη, το Ιράν και την Ινδία, έχει ιστορία τουλάχιστον 2.000 ετών και πιθανότατα καταναλωνόταν ως λαχανικό πολλά χρόνια πριν. Στην αρχαία Ρώμη η γλυστρίδα χρησιμοποιείτο για θεραπεία των πονοκεφάλων και της δυσεντερίας, των σκωλίκων των εντέρων και των δαγκωμάτων από σαύρες. Βέβαια τότε δεν γνώριζαν ότι είναι πλούσιο σε ω3 λιπαρά οξέα και σε αντιοξειδωτικά απαραίτητα για την υγειά.
Η γλυστρίδα θεωρείτο από παλαιά σαν πολύτιμο φυτό για τη θεραπεία των προβλημάτων του ουροποιητικού και του πεπτικού συστήματος. Ανοίγει την όρεξη και έχει επουλωτικές ιδιότητες. Η διουρητική δράση της χρησιμεύει σαν ανακούφιση των ασθενειών της ουροδόχου κύστης, για παράδειγμα στη δυσκολία κατά την ούρηση. Οι γλυχρασματογενείς ιδιότητες του φυτού το καθιστούν επίσης καταπραϋντικό γιατρικό για τα γαστρεντερικά προβλήματα όπως η δυσεντερία και η διάρροια. Παλαιά στην Κρήτη καταναλώνετο ωμή με ξίδι και ήταν δροσιστική και δημοφιλής. Απαλλάσσει το συκώτι από υπεραιμία γι’ αυτό λέγανε «γλυστρίδα και νερό συκώτι δροσερό».
Επίσης, παλαιά στην Κρήτη τη συνιστούσαν στους πάσχοντες από αιμορροΐδες. Κοπανισμένη επουλώνει εγκαύματα. Για κάποιον που είναι αθυρόστομος και φλύαρος οι Κρητικοί λένε «Γλυστρίδα ’φαγες και γλυστρά το στόμα σου;». Σύμφωνα με τη διδάκτορα Ιατρικής και πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Διατροφής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ κας Άρτεμης Σιμοπούλου η μεγάλη περιεκτικότητα σε ωμέγα 3-λιπαρά οξέα, κάνει τη γλυστρίδα ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Όπως επισημαίνει η κα Σιμοπούλου στα γραπτά της “οι παραδοσιακές κοινωνίες τη χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύουν πολλά από τα προβλήματα υγείας που σήμερα καταπολεμούνται από τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 και στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι φλεγμονές, τα προβλήματα στην καρδιά, οι στομαχικές διαταραχές, ο πόνος και ο πυρετός.
Παραδείγματος χάρη, ο Θεόφραστος (372-287 π.Χ.), ο πατέρας της βοτανικής, σύστηνε τη γλυστρίδα ως φάρμακο για την καρδιακή ανεπάρκεια, το σκορβούτο, τον πονόλαιμο, τον πόνο στα αφτιά, το οίδημα στις αρθρώσεις και την ξηροδερμία…
Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική τα φύλλα της χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση δειγμάτων απο εντόμα ή φίδια τσιμπήματα στο δέρμα, επούλωση πληγών, πόνους από τσιμπήματα μέλισσας, βακτηριακής δυσεντερίας, διάρροιας, αιμορροΐδες, αιμορραγία μετά τον τοκετό, και εντερική αιμορραγία. Η Γλιστρίδα είναι μια κλινικώς αποτελεσματική θεραπεία για τους στοματικούς λειχήνες.
Προσοχή: Αντενδείκνυται η χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για τα άτομα με αδύναμη πέψη.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ποιες ασθένειες καταπολεμά το λεμόνι


Το λεμόνι έχει ένα μεγάλο αριθμό οφελών για τον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει Βιταμίνη C, Κάλιο, Ασβέστιο και πολλά άλλα χρήσιμα συστατικά για όλους μας. Σας παρουσιάζουμε τους λόγους για τους οποίους πρέπει όλοι μας να υιοθετήσουμε το λεμόνι στην καθημερινότητα μας.

Διεργετικό ένζυμο λεμονιού. Το λεμόνι βοηθάει το συκώτι να απορρίπτει τις τοξίνες και βοηθάει στην τόνωση των φυσικών ενζύμων, τα οποία μας κρατούν υγιείς.

Ιδανικό pH. Το λεμόνι βοηθάει στην εξισορρόπηση του pH σας, το οποίο ιδανικά θα πρέπει να βρίσκεται γύρω στο 7,30 με 7,45. Έτσι, αν το σύστημα σας «αισθάνεται» λίγο όξινο, λίγο λεμόνι θα σας βοηθήσει να ανεβάσετε το επίπεδο του pH σας.

Εξαφανίστε την πιτυρίδα. Ο χυμός από λεμόνι και πιο συγκεκριμένα από τα λάιμ εάν εφαρμοστεί πάνω στο τριχωτό της κεφαλής σας μαζί με το κανονικό σας λάδι για τα μαλλιά, θα εμποδίσει την εμφάνιση της πιτυρίδας καθώς καθαρίζει όλο το κρανίο και τα μαλλιά.

Ο χυμός από το λάιμ περιέχει κιτρικό οξύ, το οποίο εξαλείφει εναποθέσεις ασβεστίου στις αρτηρίες. Εμποδίζει επίσης τον σχηματισμό πετρών σε πάγκρεας και νεφρά.

Ώθηση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο χυμός από λεμόνι περιέχει βιταμίνη C η οποία «εμπλουτίζει» με δύναμη την ασπίδα του ανθρώπινου οργανισμού. Σιγουρευτείτε πως καθημερινά στύβετε λεμόνια σε ένα ποτήρι με ζεστό νερό και αρχίστε να το πίνετε σαν τονωτικό κάθε πρωί.

Μαχητής του καρκίνου. Μελέτες έχουν δείξει πως το λεμόνι περιέχει πηκτίνη εσπεριδοειδών και λιμονοειδή τα οποία εμποδίζουν την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Εμποδίζει επίσης την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων αλλά και το θάνατο των «καλών» κυττάρων.

Κυκλοφορία του αίματος. Το λεμόνι περιέχει φλαβονοειδή που ενισχύουν τη Βιταμίνη C, η οποία τελικά συντελλεί στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Τα φλαβονοειδή βοηθούν επίσης στον έλεγχο της πίεσης του αίματος και της φλεγμονής.

Ελιξίριο του δέρματος. Ο χυμός του λεμονιού και των λάιμ περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως η Βιταμίνη C που κάνει τον τόνο του δέρματος φρέσκο και χωρίς ρυτίδες. Προσθέστε χυμό λεμονιού στη σπιτική μάσκα ομορφιάς που χρησιμοποιείτε καθημερινά για να απολαύσετε τα οφέλη. Θα εντυπωσιαστείτε!

Ενυδάτωση. Τα λεμόνια είναι μία πλούσια πηγή καλίου, ασβεστίου και μαγνησίου. Οι συγκεκριμένοι ηλεκτρολύτες βοηθούν στη συντήρηση ενός ενυδατωμένου σώματος.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τα κρυμμένα μυστικά των σπόρων του καρπουζιού - Εσείς ξέρετε τα τεράστια οφέλη τους;


Το καρπούζι είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές φρούτο...
Ενώ όλοι απολαμβάνουν τη γεύση του, συνήθως απορρίπτουν τους μικροσκοπικούς του σπόρους χωρίς να συνειδητοποιούν ή μάλλον να γνωρίζουν τα οφέλη για την υγεία τους.

Αυτοί οι σπόροι είναι φορτωμένοι με θρεπτικά συστατικά συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών οξέων και απαραίτητων πρωτεϊνών. Μάλιστα, είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Β, όπως θειαμίνη, νιασίνη, φολικό οξύ και μέταλλα όπως μαγνήσιο, κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, φώσφορο και χαλκό. Καταγράφονται ακολούθως τα οφέλη των σπόρων για την υγεία σας για να μην τους φτύσετε ξανά. Αυτό το καλοκαίρι θα τους φάτε!

1. Το σώμα σας χρειάζεται αμινοξέα

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα βασικά αμινοξέα όπως η αργινίνη και η λυσίνη τα οποία το σώμα δεν μπορεί να παράγει από μόνο του και αυτά πρέπει να προέλθουν από διάφορες πηγές τροφίμων. Οι σπόροι του καρπουζιού περιέχουν μερικά από αυτά τα βασικά αμινοξέα όπως η τρυπτοφάνη και το γλουταμινικό οξύ.

Η λυσίνη βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου για να διευκολύνει τον σχηματισμό του κολλαγόνου και των συνδετικών ιστών του σώματος, ενώ η αργινίνη βελτιώνει τον μεταβολισμό του σώματος, το καρδιαγγειακό σύστημα.

2. Οι σπόροι του καρπουζιού είναι καλές πηγές μαγνησίου

Το μαγνήσιο είναι ζωτικής σημασίας για την κανονική λειτουργία της καρδιάς, τη διατήρηση της φυσιολογικής πίεσης του αίματος, υποστηρίζοντας τη μεταβολική διαδικασία και την πρωτεϊνική σύνθεση. Είναι επίσης ευεργετικό στη θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων και της υπέρτασης ελέγχοντας την πίεση του αίματος και τον διαβήτη.

3. Οι σπόροι του καρπουζιού περιέχουν λυκοπένιο

Το λυκοπένιο είναι καλό για το πρόσωπό σας και επίσης βοηθά στη βελτίωση της ανδρικής γονιμότητας.

4. Οι σπόροι είναι εξαιρετικές πηγές των πολυβιταμινών Β και μπορεί να αντικαταστήσουν κάποια από τα συμπληρώματα

Η βιταμίνη Β που υπάρχει στους σπόρους περιλαμβάνει νιασίνη, φυλλικό οξύ, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β6 και παντοθενικό οξύ. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας του αίματος, του νευρικού συστήματος και την αποτελεσματική ανοσολογική απόκριση.
Διαβάστε Περισσότερα »

Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

"Σκοτώνουν" τα σπίτια τους σε τιμές... σακαράκας! - Στο "σφυρί" ακίνητα και οικόπεδα έναντι 2 χιλιάδων ευρώ! - Δείτε τις απίστευτες αγγελίες


- Η πιο δημοφιλής κατηγορία στις αγγελίες σπιτιών είναι αυτή των 15.000 - 30.000 ευρώ, όπου κάποιος βρίσκει ακίνητο σε άριστη κατάσταση- Την τελευταία οκταετία που έσπασε η "φούσκα" στην κτηματαγορά, οι Ελληνες έχουν χάσει από 350 έως 500 δισ. ευρώ - Τον Ιανουάριο 2015 χτίστηκαν μόλις 580 νέες οικιστικές μονάδες, ενώ τον Γενάρη του 2007 αντίθετα είχαν ανεγερθεί σχεδόν 8.000 κατοικίες- Από το 2014 αρκετοί Ελληνες επένδυσαν στην κτηματαγορά φοβούμενοι ένα οικονομικό και τραπεζικό κραχ, αγοράζοντας σπίτια με 20 και 50 χιλιάδες ευρώ
Η μεσαία τάξη και τα ακίνητα που της ανήκουν βρίσκονται πλέον σε διαδικασία πλήρους απαξίωσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιουσία των Ελλήνων. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, την τελευταία οκταετία που έσπασε η «φούσκα» στην κτηματαγορά, οι Ελληνες έχουν χάσει από 350 έως 500 δισ. ευρώ από την περιουσία που είχαν προ κρίσης.
Έχουν «παγώσει» πλήρως οι ανεγέρσεις κατοικιών και οι επενδύσεις μειώθηκαν από 9,8% του ΑΕΠ το 2007 σε μόλις 1,2% το 2014. Αυτό σημαίνει ότι ενώ στα χρόνια προ κρίσης τα κεφάλαια που επενδύονταν για την κατασκευή κατοικιών ξεπερνούσαν τα 20 - 23 δισ. ευρώ ετησίως τώρα μόλις που φτάνουν τα 2-3 δισ. ευρώ.
Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον Ιανουάριο 2015 ολοκληρώθηκαν μόλις 580 νέες οικιστικές μονάδες σε όλη την Ελλάδα έναντι 736 τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Τον πρώτο μήνα του 2007 αντίθετα είχαν κτιστεί σχεδόν 8 χιλιάδες κατοικίες ενώ και το 2010, εν μέσω κρίσης, είχαν κτιστεί περί τις 7.000 οικιστικές μονάδες.
Τη δραματική πτώση της ζήτησης και γενικότερα του ενδιαφέροντος των Ελλήνων για την κτηματαγορά επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία των τραπεζών για τις συναλλαγές που γίνονται με τη διαμεσολάβησή τους. Το πρώτο τρίμηνο του έτους η πτώση έφτασε το 23,9% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης κατά 59,6% στο πρώτο τρίμηνο του 2014. Οι συναλλαγές μέσω των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είχαν φθάσει τις 148,1 χιλ. το 2007 και 116 χιλ. το 2008, για να υποχωρήσουν στη συνέχεια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και κατόπιν της αβεβαιότητας, στις 31 χιλ. το 2012, στις 24,4 χιλ. το 2013 και τις 17 χιλ. το 2014. Με δεδομένο ότι στο τρίμηνο οι συναλλαγές έφτασαν τις 3.200 εκτιμάται ότι φέτος, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν θα ξεπεράσουν τις 13 χιλιάδες.
Δηλαδή σε σχέση με το 2007 η πτώση ξεπερνά το... 91%! Είναι ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της χρεοκοπίας στην αγορά ακινήτων που επηρεάζουν και τις τραπεζικές εργασίες καθώς κανείς δεν ζητά δάνεια για αγορά, ούτε αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού του.
Τους τελευταίους μήνες του 2014 και μέχρι τον Μάρτιο οι κτηματομεσίτες κατέγραψαν μια σχετικά ανοδική κίνηση, κυρίως για φθηνά σπίτια. Πολλοί Ελληνες «πάρκαραν» τις αποταμιεύσεις τους στην κτηματαγορά φοβούμενοι ένα οικονομικό και τραπεζικό κραχ. Ετσι, αγοράστηκαν αρκετά σπίτια από 20 έως 50 χιλ. ευρώ, δίνοντας μια μικρή «ανάσα» στην αγορά, ωστόσο, η ζήτηση δεν κράτησε για πολύ. Οι... τραπεζικές αναταράξεις οδήγησαν τους Ελληνες στο να «σηκώσουν» σχεδόν 50 δισ. ευρώ από τους λογαριασμούς τους, που όμως δεν κατευθύνθηκαν στην αγορά ακινήτων αλλά στα... στρώματα.
Η ελληνική κτηματαγορά θα βρίσκεται σε διαρκή απαξίωση με κύριο χαρακτηριστικό τα περισσότερα από 250 χιλιάδες απούλητα ακίνητα και κυρίως τις εξωφρενικά χαμηλές τιμές που καταγράφονται σε πολλές περιπτώσεις. Διότι πλέον αυξάνεται εντυπωσιακά ο αριθμός των διαμερισμάτων που πωλείται κάτω από 10.000 ευρώ, ακόμη και σε τιμές - σοκ, της τάξης των... 4.000 ευρώ.
Η πιο δημοφιλής κατηγορία, σύμφωνα με τις αγγελίες, είναι αυτή των 15.000 - 30.000 ευρώ, όπου μπορεί να βρει κανείς φθηνά και σε άριστη κατάσταση σπίτια τα οποία δεν χρειάζονται ανακαίνιση. Υπάρχουν όμως και πολλά σε τιμές όσο ένα... μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, δηλαδή από 4 έως 8 χιλιάδες ευρώ που είναι παλιά και χρήζουν ανακατασκευής, ωστόσο, η αξία τους είναι τόσο χαμηλή που προκαλεί αίσθηση.
Πρόκειται για σπίτια που θέλουν να «ξεφορτωθούν» οι ιδιοκτήτες τους είτε για να γλιτώσουν ΕΝΦΙΑ και άλλα τέλη που τα βαρύνουν είτε είναι διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας που εγκαταλείπουν Ελληνες και ξένοι για να μετακομίσουν σε άλλες γειτονιές. Αξίζει να σημειωθεί ότι χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες που είχαν αγοράσει ή μισθώσει αυτά τα διαμερίσματα, τώρα τα εγκαταλείπουν, αφού η κρίση τους αναγκάζει να εγκαταλείψουν και την Ελλάδα. Το αποτέλεσμα είναι να μείνουν άδεια και σε κακή κατάσταση σπίτια 40 και 50 ετών που μέχρι πρότινος έδιναν κάποιο εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους.
Πάντως, οι αγγελίες που αλιεύσαμε από εξειδικευμένα sites προκαλούν ορισμένες φορές σοκ διότι δείχνουν ότι η ακίνητη περιουσία πολλών Ελλήνων είναι μόνο στα χαρτιά. Για παράδειγμα, διαμέρισμα που έχει αντικειμενική αξία πάνω από 20 χιλ. ευρώ έχει σήμερα τιμή πώληση 6 χιλιάδες ευρώ και μάλιστα δεν υπάρχει κανείς να το αγοράσει.
Ομοίως γκαρσονιέρα με αντικειμενική αξία 14 χιλ. ευρώ σήμερα προσφέρεται 5.500 ευρώ, χωρίς όμως να υπάρχει ελπίδα για να πουληθεί. Ανάλογες καταστάσεις είναι πλέον συχνές στην αγορά αφού οι πωλητές έχουν αυξηθεί δραματικά την τελευταία διετία. Όχι μόνο Ελληνες που αναζητούν ρευστότητα πουλώντας όσο όσο την περιουσία τους αλλά και αλλοδαποί που φεύγουν από την Ελλάδα εγκαταλείποντας είτε ιδιόκτητα ακίνητα είτε ενοικιαζόμενα.
Η νέα γενιά προσφερόμενων προς πώληση διαμερισμάτων είναι αυτή που εγκαταλείπεται από τους μισθωτές, οι οποίοι επιστρέφουν στα πατρικά τους. Τον τελευταίο καιρό έχει αυξηθεί ο αριθμός των ξενοίκιαστων κατοικιών με τους ιδιοκτήτες να τα βγάζουν στο σφυρί αφού δεν αποδίδουν έσοδα και ταυτόχρονα φορολογούνται.
Οι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι μετά το τρίτο μνημόνιο και τα ασφυκτικά οικονομικά πλαίσια που διαμορφώνονται θα υπάρξει κι άλλο κύμα διαθέσιμων ακινήτων πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές. Η απαξίωση της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα έχει ξεπεράσει το 60% σε πολλές περιπτώσεις. Ακόμη πιο δραματικές είναι οι επιπτώσεις σε όσους έχουν πολυετή δάνεια να αποπληρώσουν. Οι μηνιαίες δόσεις και το συνολικό ποσό που θα πρέπει να εξοφλήσουν σε 10 ή 15 χρόνια υπερβαίνουν την αξία του σπιτιού. Ουσιαστικά δηλαδή πληρώνουν δάνειο για ακίνητο που κοστίζει πολύ λιγότερα κι από την αντικειμενική του αξία. Σύμφωνα με τους ειδικούς 8 στα 10 σπίτια σήμερα πωλούνται σε τιμές κάτω από αυτές που υπολογίζει η εφορία.
Οι μεγάλοι χαμένοι
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι οι πτωτικές τάσεις στις τιμές των ακινήτων επιβραδύνονται. Οι εποχές που η πτώση ξεπερνούσε το 7%-8% έχουν περάσει ωστόσο και το 3% δείχνει μια εικόνα αγοράς που δεν μπορεί να βρει τον βηματισμό της, κυρίως λόγω έλλειψης επενδυτών. Οι μεγάλοι χαμένοι της κτηματαγοράς είναι κυρίως όσοι αγόρασαν σε υψηλές τιμές την περίοδο 2006-2008, καθώς η περιουσία τους χάνει συνεχώς λάμψη. Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για υποχώρηση έως 18% λόγω των capital controls και των μέτρων του Μνημονίου, τότε σε πολλές περιοχές ακίνητα 10ετίας θα κοστίζουν σε λίγο καιρό έως και 50% κάτω από την αρχική τιμή τους.
Σύμφωνα με τους εκτιμητές έχει αυξηθεί το χάσμα μεταξύ αγοραίων τιμών και αντικειμενικών αξιών. Κυρίως στα παλαιά οι πωλήσεις ακινήτων γίνεται κάτω από την αντικειμενική αξία ακόμη και 100%. Μόνο σε Νέο Ψυχικό, Παπάγου, Χολαργό, Αγία Παρασκευή, Κηφισιά οι αντικειμενικές ταυτίζονται ή είναι χαμηλότερες των εμπορικών αξιών. Επίσης, νεόδμητα ακίνητα πωλούνται πάνω από την αντικειμενική μόνο σε περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης, κάτω από 1.000 ευρώ όπως Ιλιον, Μεταξουργείο, Νίκαια, Κορυδαλλός κ.λπ.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η αγορά έχει γυρίσει 15 χρόνια πίσω στα επίπεδα των τιμών που ίσχυαν το 2000. Αξίζει να σημειωθεί ότι πτώση που ανάλογα με την περιοχή κυμαίνεται από 30% έως 60%, καταγράφουν και τα ενοίκια των διαμερισμάτων κυρίως λόγω της υπερπροσφοράς.
Στα αξιοσημείωτα η τάση των εργολάβων οικοδομών να πουλάνε σε χαμηλές τιμές ακίνητα που τους «έμειναν στα χέρια» ακόμη και από το 2008 ενώ πολλά είναι τα γιαπιά που έμειναν στα τσιμέντα λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος για αγορές.
«Κόκκινα» δάνεια
Το μεγάλο ερώτημα είναι: Τι θα γίνει με τα «κόκκινα» δάνεια και τα σπίτια που θα βγουν στην αγορά μετά την άρση της προστασίας από πλειστηριασμούς;
Αν και είναι σε εκκρεμότητα η ρύθμιση των δανείων σε καθυστέρηση εκφράζονται φόβοι για μαζικό κύμα πωλήσεων ακινήτων από ιδιοκτήτες που θα θελήσουν να τα «σκοτώσουν» οι ίδιοι πριν τα «σκοτώσουν» οι τράπεζες. Αρκετοί είναι εκείνοι που θα βρουν ακίνητο σε πολύ χαμηλή τιμή, επομένως όποιος έχει ρευστό μπορεί να αποκτήσει σημαντική ακίνητη περιουσία. Ακόμη και σπίτια 3-5 ετών εκτιμάται ότι θα βγουν σε αγγελίες και σε πολύ καλές τιμές υπό τον φόβο μιας κατάσχεσης.
Από την άλλη, ένα στοκ άνω των 200 χιλ. απούλητων σπιτιών που θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση τιμών τα επόμενα χρόνια. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι κινήσεις των τραπεζών, μετά την ανακεφαλαιοποίηση αλλά και του ESM ο οποίος θα αποτελέσει το νέο «αφεντικό» των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας, επομένως και των ακινήτων που έχουν δοθεί ως collaterals για στεγαστικά δάνεια. Σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται μια αλλαγή πολιτικής στον τομέα της στεγαστικής πίστης αλλά και των ρυθμίσεων για την «ανακούφιση» των δανειοληπτών που έχουν αντικειμενική δυσκολία να πληρώσουν. Μεγάλη θα είναι η πίεση και οι κατασχέσεις ακόμη και πρώτων κατοικιών για όσους δεν πληρώνουν, αν και δεν αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.
Παράλληλη αγορά
Ανατροπή στην κτηματαγορά θα δημιουργήσει και η «παράλληλη» αγορά που δημιουργείται στο εξωτερικό. Με τις ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίζουν αντικειμενική αδυναμία να χορηγήσουν νέα δάνεια, αυτοί που θα... κάνουν παιχνίδια τα επόμενα χρόνια είναι τα ξένα πιστωτικά ιδρύματα και τα funds που δραστηριοποιούνται στο real estate. Ξένοι επενδυτές που θα θελήσουν να αγοράσουν εξοχικό ή κάποιο επαγγελματικό ακίνητο στην Ελλάδα αλλά και Ελληνες που έχουν πρόσβαση στη στεγαστική πίστη άλλων χωρών, θα μπορούν να εξασφαλίσουν ρευστότητα. Μάλιστα, σε μια αγορά που τα ακίνητα πωλούνται σε εξωφρενικά χαμηλές τιμές, η προσέλκυση επενδυτών από το εξωτερικό είναι ευκολότερη.
Αυτό ισχύει κυρίως για πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες που πωλούνται πολύ φθηνά σε αρκετά ελληνικά νησιά καθώς και για άλλοτε ακριβές βίλες σε προάστια της Αθήνας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να βρει κανείς τέτοια σπίτια σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Για παράδειγμα βίλες στα βόρεια προάστια που πωλούνται 5 εκατ. ευρώ τώρα δίνονται 1 εκατ. ευρώ, ενώ παραθεριστικά ακίνητα των 3 εκατ. ευρώ προσφέρονται στη μισή τιμή.
Πάντως, η έκρηξη της τουριστικής κίνησης σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη έχει αλλάξει τα δεδομένα τους τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα «ξεπάγωσε» η αντιπαροχή και κτίζονται ήδη κάποια πολυτελή συγκροτήματα, ενώ έχουν γίνει αρκετές αγοραπωλησίες με ξένους κυρίως επενδυτές.
Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν επανακάμψει μεσάζοντες οι οποίοι εκπροσωπούν θεσμικούς του εξωτερικού και διαπραγματεύονται την αγορά είτε συγκεκριμένων επαγγελματικών ακινήτων είτε πακέτων μετοχών εταιρειών real estate που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους επαγγελματικά ακίνητα υψηλής ποιότητας.
Αγγελίες που κάνουν εντύπωση
• Εκτός σχεδίου, γωνιακό αγροτεμάχιο στο Θορικό 9 στρέμματα, τιμή 2 χιλ. ευρώ• Πωλείται ημιυπόγειο ανακαινισμένο το 2010 σε άριστη κατάσταση, του 1974, τιμή 12.500 ευρώ• Πωλείται φρεσκοβαμμένη ημιυπόγεια γκαρσονιέρα ηλιόλουστη 49 τ.μ. τιμή 13.000 ευρώ• Αγροτεμάχιο αμφιθεατρικό 760 τ.μ. 3.000 μέτρα από θάλασσα, με μεταφερόμενο συντελεστή δόμησης 200 τ. μ., άρτιο όταν αποχαρακτηριστεί, με 27 μ. πρόσοψη στη λεωφόρο Ραμνούντας, τιμή 6.000 ευρώ• Οικόπεδο 218 τ.μ., υπό ένταξη στη Σαλαμίνα, τιμή 8.500 ευρώ• Διαμέρισμα 31 τ.μ. του 1963 με κεντρική θέρμανση στου Γκύζη τιμή 4.000 ευρώ• Διαμέρισμα στην Κυψέλη 27 τ.μ. ημιυπόγειο του 1960 με τιμή 4.800 ευρώ• Στούντιο 27 τ.μ του 1964 τιμή 5000• Εξάρχεια διαμέρισμα 25 τ.μ. με φυσικό αέριο του 1950 τιμή 5.500• Μουσείο - Εξάρχεια 25 τ.μ. προς 5.500 ευρώ του 1950• Δυάρι 52 τ.μ. στον Αγιο Νικόλαο του 1968 τιμή 6.000• Ισόγειο στην Κυψέλη του 1970 35 τ.μ. τιμή 6.500• Εξάρχεια 40 τ.μ. τιμή 7000• 28 τ.μ. στα Ανω Πατήσια γκαρσονιέρα του 970 τιμή 6.900• Δυάρι 35 τ.μ. του 1974 τιμή 9.000• Θεσσαλονίκη 6.000 ευρώ 58 τ.μ. δυάρι με αυτόνομη θέρμανση του 1960• Θεσσαλονίκη Ροτόντα 35 τ.μ. με 7.000 ευρώ του 1963• 15.000 ευρώ ισόγειο διαμέρισμα 42 τ.μ, κατασκευής 1980 στην Πετρούπολη• 13.500 ευρώ διαμέρισμα 44 τ.μ., κατασκευής 1965, στην περιοχή Γκύζη, τρίτου ορόφου χωρίς ασανσέρ.• 15.000 ευρώ ισόγειο διαμέρισμα 31 τ.μ., κατασκευής 1975, με φυσικό αέριο και ασανσέρ στον Πειραιά• 17.000 ευρώ ισόγειο διαμέρισμα 33 τ.μ., κατασκευής 1973, μπάνιο, με κεντρική θέρμανση, στον Άλιμο• 12.000 ευρώ γκαρσονιέρα 29 τ.μ., κατασκευής 1967 με θέα σε κήπο στην Αθήνα.• 20.000 ευρώ διαμέρισμα 45 τ.μ., 1ου ορόφου, κατασκευής 1965, άριστης κατάστασης στην Κυψέλη• 17.000 ευρώ ισόγειο διαμέρισμα 50 τ.μ., κατασκευής 1965, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. - See more at: 
Διαβάστε Περισσότερα »

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

ΕΦΑΓΕ ''ΞΥΛΟ'' Ο ΤΣΙΠΡΑΣ !!! Απώλεια της δεδηλωμένης για την κυβέρνηση


Πέρασε το νέο Μνημόνιο αλλά με απώλεια δεδηλωμένης ...
για την κυβέρνηση. Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν προ ολίγου ότι μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της εκταμίευσης της δόσης στις 20 Αυγούστου, η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.
Όχι σε όλα από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον Δημήτρη Στρατούλη, τον Κώστα Ήσυχο και τη Νάντια Βαλαβάνη,. ΌΧΙ και από τους Δημήτρη Κοδέλα Κωνσταντίνο Ζαχαριά, Βασίλη Χατζηλάμπρου, Γιάννη Σταθά, Θανάση Σκούμα, Θωμά Κώτσια, Κώστα Λαπαβίτσα, Μιχάλη Κριτσωτάκη, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Ηλία Ιωαννίδη, Στέφανο Σαμοϊλη, Βαγγέλη Διαμαντόπουλο, Ραχήλ Μακρή, Ιωάννη Ζερδελή,Έλενα Ψαρρέα, Θανάση Πετράκο, Κωνσταντίνο Δελημήτρο, Στάθη Λεουτσάκο, Παναγιώτη Λαφαζάνη, Ζήση Ζάννα, Βασίλη Κυριακάκη, Ευγενία Ουζουνίδου.
Παρών από την Βασιλική Κατριβάνου, την Ανέττα Καββαδία. Η πρώτη έκπληξη της ψηφοφορίας: Παρών ο Αλέξης Μητρόπουλος. "Παρών" και η Μαρία Κανελλοπούλου, Χρηστος Καραγιαννίδης, Νίκος Μιχαλάκης, Θεοφάνης Κουρεμπές, η Ηρώ Διώτη, ο Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, η Δανάη Τζήκα, η Βασιλική Λέβα,
Ναι επί της αρχής, παρών στα υπόλοιπα ψήφισε ο Γιώργος Κυρίτσης. Γιώργος Ψυχογιός: Ναι επί της αρχής, παρών στην τροπολογία 232. Δημήτρης Σεβαστάκης Ναι επί της αρχής, "παρών" στο άρθρο 1
Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και Γρηγόρης Ψαριανός απουσίαζαν αλλά με επιστολή δήλωσαν ότι αν παρευρίσκονταν θα ψήφιζαν ΝΑΙ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Έρχεται η πιο εντυπωσιακή βροχή αστεριών του καλοκαιριού ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 12/08



Ένα υπερθέαμα θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν στον αυγουστιάτικο ουρανό τόσο οι επίδοξοι αστρονόμοι, οι ρομαντικοί, αλλά και όσοι θέλουν να κάνουν μια ευχή… αφού η πιο εντυπωσιακή βροχή αστεριών του φετινού καλοκαιριού θα κορυφωθεί τα ξημερώματα της Τετάρτης προς Πέμπτη.




Για ακόμη μία φορά μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, αργά το βράδυ της Τετάρτης 12 Αυγούστου προς ξημερώματα Πέμπτης 13 Αυγούστου, στον νυχτερινό ουρανό του βορείου ημισφαιρίου θα αποκορυφωθεί η πιο εντυπωσιακή βροχή από «πεφταστέρια», διάττοντες Περσείδες. Από το βράδυ της Τρίτης ως και το βράδυ της Πέμπτης θα πρέπει, επίσης, να αναμένεται αυξημένη πτώση μετεώρων.

Όσοι ξενυχτήσουν, θα έχουν την ευκαιρία -εφόσον ο κατά τόπους ουρανός είναι καθαρός από σύννεφα- να δουν το θεαματικό αστρονομικό φαινόμενο, που μπορεί να φθάσει τα 60 έως 100 μετέωρα ανά ώρα. Με δεδομένο ότι το φεγγάρι δεν είναι «γεμάτο», ο ουρανός θα είναι σκοτεινός και κατάλληλος για τις παρατηρήσεις των μετεώρων.

Οι Περσείδες θεωρούνται μία από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι κατ' εξοχήν γρήγορα και φωτεινά, συχνά με μακριές πύρινες «ουρές».

Μία ανάλυση της NASA για τα έτη 2008-2013 δείχνει πως οι Περσείδες παράγουν περισσότερα φωτεινά μετέωρα από κάθε άλλη βροχή διαττόντων. Εμφανίζονται σε σχεδόν όλα τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο, μολονότι αρχικά φαίνονταν να προέρχονται από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, από όπου πήραν και το όνομά τους, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Τα συγκεκριμένα μετέωρα αρχίζουν να πέφτουν σε αραιή μορφή στα μέσα Ιουλίου, πυκνώνουν σταδιακά και διαρκούν σχεδόν έως το τέλος του Αυγούστου. Όσο πιο κοντά στην ώρα που χαράζει, τόσο πιθανότερο είναι να δει κανείς με γυμνά μάτια τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια» οπουδήποτε στον ουρανό.

Οι Περσείδες προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά, μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων, του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, που διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης.

Ο κομήτης, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους αστρονόμους Λιούις Σουίφτ και Χόρας Τατλ (των οποίων φέρει το όνομα), διαθέτει έναν τεράστιο πυρήνα διαμέτρου δέκα χιλιομέτρων, μεγάλο όσο ο αστεροειδής που έπεσε στη Γη πριν από 66 εκατ. χρόνια και εξαφάνισε τους δεινόσαυρους.

Για τελευταία φορά εισήλθε στην εσωτερική περιοχή του ηλιακού μας συστήματος τον Δεκέμβριο του 1992, ενώ χρειάζεται γύρω στα 130 χρόνια για να πραγματοποιήσει μία πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο.

Σήμερα, βρίσκεται σε απόσταση περίπου πέντε δισεκατομμυρίων χιλομέτρων και το επόμενο κοντινό πέρασμά του από τη Γη αναμένεται το 2126, ενώ δεν φαίνεται να αποτελεί απειλή για τον πλανήτη μας στο προβλέψιμο μέλλον.

Τα μετέωρα, τα οποία, συνήθως, έχουν βάρος μικρότερο από ένα γραμμάριο, εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και αναφλέγονται σε ύψος περίπου 100 χλμ., οπότε και αρχίζουν να γίνονται ορατά από τους παρατηρητές.

Καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος με μεγάλη ταχύτητα, διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση (1.650 βαθμοί Κελσίου), αφήνοντας πίσω τους φωτεινά ίχνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα »

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Σεισμική δόνηση 4,2 Ρίχτερ δυτικά της Κρήτης



Σεισμός μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην 1:30 μετά τα μεσάνυχτα στην θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, το επίκεντρο του σεισμού ήταν σε απόσταση 120 χιλιομέτρων δυτικά της Κισάμου Χανίων.

Το εστιακό του βάθος εκτιμάται σε 40 χιλιόμετρα.

Διαβάστε Περισσότερα »

Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Ανήσυχοι οι παραγωγοί τσικουδιάς για τα νέα μέτρα



Προβληματισμένοι είναι οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί της Κρήτης καθώς η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ θα οδηγήσει σε σοβαρές διαφοροποιήσεις στην διάθεση του προϊόντος τους, δηλαδή της τσικουδιάς.

Μάλιστα οι αποσταγματοποιοί συγκάλεσαν σχετική σύχκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ε.Α.Σ.Η, παρουσία του νομικού συμβούλου του Συλλόγου και των βουλευτών του νομού. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναλύθηκαν οι επιπτώσεις των συστάσεων του ΟΟΣΑ, μεταξύ των οποίων η κατάργηση διακίνησης χύμα τσικουδιάς/τσίπουρου, στην επιβίωση των παραδοσιακών αποσταγματοποιών. Επίσης ακούστηκαν συγκεκριμένες προτάσεις, όπως για παράδειγμα η διεύρυνση παραγωγής και η ταυτοποίηση του τελικού προϊόντος, για την πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, που κατά κοινή ομολογία, έχουν αποτύχει οι εκάστοτε κυβερνήσεις να διαχειριστούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία και τα έσοδα του κράτους.




Ο Γ.Μακαρώνας

Θετικά ανταποκρίθηκε ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Γρηγόρης Μακαρώνας, στη σύσκεψη που συγκάλεσε χθες ο Σύλλογος Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Ηρακλείου, με αφορμή τη δέσμευση της κυβέρνησης για την 2η εργαλειοθήκη ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ, η οποία θέτει σε άμεσο κίνδυνο την βιωσιμότητα του κλάδου.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Μακαρώνας αναφέρθηκε στις διαρκώς αυξανόμενες πιέσεις που δέχεται η χώρα μας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την λήψη μέτρων σχετικά με τα παραδοσιακά αποστάγματα, ενώ συμφώνησε στην ανάγκη συνάντησης με τον αρμόδιο για θέματα ανταγωνισμού Υπουργό κ. Σταθάκη, προκειμένου να μην διακοπεί η παραδοσιακή αυτή οικονομική δραστηριότητα, που συμπληρώνει το γεωργικό εισόδημα και απασχολεί σταθερά το ντόπιο δυναμικό.
Διαβάστε Περισσότερα »

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!