ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Ανυπολόγιστη καταστροφή στο ελαιόλαδο για τους παραγωγούς



Προ των πυλών ολοκληρωτική... καταστροφή! "Κραυγή αγωνίας" από τους παραγωγούς στους δημάρχους της Κρήτης και από τους δημάρχους προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με φόντο την ολοκληρωτική καταστροφή, της τάξης ακόμα και του 90% (!), που αναμένεται στη φετινή ελαιοπαραγωγή λόγω εκτεταμένης σχινοκαρπίας και ακαρπίας...

Στα χωριά της κρητικής ενδοχώρας επικρατεί πρωτοφανής απογοήτευση και κατήφεια. Φέτος υπήρξε εντυπωσιακή αρχικά ανθοφορία. Στις περισσότερες περιοχές του νησιού οι ελαιοπαραγωγοί περίμεναν γερή... βεντέμα. Πάνω όμως που υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες για μεγάλη παραγωγή και ένα καλό φέτος εισόδημα από την ελιά που θα έδινε "ανάσα" εν μέσω κρίσης, το όνειρο... μετατράπηκε σε εφιάλτη!

Τα τερτίπια του καιρού, στις κρίσιμες στιγμές για τα ελαιόδεντρα, στη φάση της καρπόδεσης, με βροχή και μετά αφρικανική σκόνη έπληξαν τους καρπούς, με συνέπεια, πλην εξαιρέσεων μετρημένων στα... δάχτυλα, να ισοπεδωθεί η φετινή ελαιοπαραγωγή, στην οποία τόσο πολύ είχαν "ποντάρει" οι παραγωγοί! Μάλιστα ο εφιάλτης δεν αποκλείεται να κρύβει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού στους Δήμους φτάνουν εκτιμήσεις για πρόβλημα στο βλαστό της ελιάς που θα πλήξει την ελαιοπαραγωγή και την επόμενη 2ετία με 3ετία!

Πλέον, ο ένας μετά τον άλλο οι δήμαρχοι της Κρήτης στρέφονται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας την πολιτική παρέμβασή του για να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και να κινηθούν κατόπιν οι διαδικασίες καταβολής αποζημιώσεων στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς...

Χαρακτηριστική είναι η επιστολή που έστειλε χθες ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, περιγράφοντας με μελανά χρώματα τις τεράστιες ζημιές που έχουν προκληθεί σε όλη την επικράτεια του δήμου.

«Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας αποτελεί δήμο της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων του ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς και έχουν σαν μοναδικό εισόδημα το αγροτικό.

Αρχικά η ανθοφορία των ελαιοδέντρων εμφανίστηκε αρκετά πλούσια σε όλες σχεδόν τις περιοχές. Στη συνέχεια όμως η καρποφορία σε συγκεκριμένες περιοχές του δήμου διαπιστώθηκε ότι παρουσίασε ολική καταστροφή από ζημιές στη φάση της καρπόδεσης, που κυμαίνονται σε ποσοστά από 90-100%, εκδηλούμενη κατά διαφορετικές μορφές στις διάφορες περιοχές. Στις χαμηλότερες πρωιμότερες ζώνες παρουσιάστηκε με το φαινόμενο της "σχινοκαρπίας", ενώ στις υψηλότερες και οψιμότερες με το φαινόμενο της πλήρους αποτυχίας της καρπόδεσης».

«Οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν μεταβιβάσει αίτημα στο υποκατάστημα ΕΛΓΑ. Ηρακλείου και έχουν επισημάνει το πρόβλημα που δυστυχώς αφορά και άλλους δήμους στην ενδοχώρα του νομού και αναμένουμε την απόφαση του υπουργού και του ΕΛΓΑ. για να προχωρήσουμε τη διαδικασία της καταγραφής των ζημιών. Κατανοώντας τη σοβαρότητα του θέματος, παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας», καταλήγει ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος.

Στο δήμο Μινώα Πεδιάδος, μάλιστα, έφτασαν πληροφορίες και εκτιμήσεις γεωπόνων που προκαλούν ακόμα μεγαλύτερο "πονοκέφαλο". Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, λόγω των καιρικών συνθηκών έχει αρχίσει και ξεραίνεται η φούντα, ο βλαστός των ελαιοδέντρων. Όσο περνά ο καιρός, πλησιάζοντας προς το Σεπτέμβριο, το φαινόμενο θα αρχίζει να πιάνει και τη φλούδα των δέντρων, με συνέπεια να κινδυνεύει να καταστραφεί η ελαιοπαραγωγή για τα επόμενα δύο-τρεις χρόνια!




Στο 98% η ζημιά - Ούτε σταγόνα λάδι... στη Σητεία

Η μεγάλη καταστροφή στην ελαιοπαραγωγή δεν αφορά μονάχα στο δήμο Μινώα Πεδιάδος. Πρόκειται για ένα παγκρήτιο, δυστυχώς, πρόβλημα, που αφορά στους περισσότερους δήμους. Για του λόγου το αληθές, ανάλογη επιστολή-κραυγή αγωνίας με αυτή του Ζαχαρία Καλογεράκη είχε στείλει πριν λίγες ημέρες στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και ο δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης. Ο ίδιος, μιλώντας στη "Ν.Κ.", περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση, αφού, όπως είπε, η καταστροφή στη φετινή ελαιοπαραγωγή στο δήμο Σητείας αγγίζει το 98%! «Δυστυχώς μιλάμε για τεράστια, συντριπτική καταστροφή φέτος. Με βάση την αρχική ανθοφορία εδώ στο δήμο, ο κόσμος είχε μεγάλες προσδοκίες για μια εντυπωσιακή παραγωγή. Το πρώτο "χαστούκι" ήρθε όταν έβρεξε σε κρίσιμο στάδιο. Μετά ήρθαν οι υψηλές θερμοκρασίες και το δεύτερο "χαστούκι". Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε εκτεταμένη σχινοκαρπία αλλά και ακαρπία... Αυτή είναι η πρώτη φορά που θυμάμαι τόσο εκτεταμένο πρόβλημα. Και παλιότερα είχαμε προβλήματα σχινοκαρπίας. Στις πεδινές όμως περισσότερο περιοχές. Φέτος, κι αυτό μας έχει κάνει τεράστια εντύπωση, έχουμε εκτεταμένη σχινοκαρπία και σε περιοχές με υψόμετρο, όπως η Δάφνη, η Κριγιά και η Ζάκρος. Αν δε δοθεί λύση από το υπουργείο, δυστυχώς θα μιλάμε για οικονομική καταστροφή των ήδη δοκιμαζόμενων παραγωγών», ανέφερε ο κ. Πατεράκης...

Θυμίζουμε ότι, όπως έχουμε γράψει, δραματικά μειωμένη σε ποσοστό 80% αναμένεται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η παραγωγή ελαιολάδου στην περιφέρεια της Ιεράπετρας, λόγω αφορίας, προβληματικής καρπόδεσης, καρπόπτωσης και σχινοκαρπίας...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης http://www.neakriti.gr/
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!