ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Τα 2 χιλιόμετρα ευθείας προς το θάνατο - Κλείνουν το δρόμο οι κάτοικοι του Σκαλανίου


Οργή και αγανάκτηση στο Σκαλάνι και στα γύρω χωριά από το μπαράζ τροχαίων δυστυχημάτων και ατυχημάτων, στον "ματωμένο δρόμο", όπου μέσα σε λίγες μέρες τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι κάτοικοι ζητούν τη λήψη δραστικών μέτρων ώστε να πάψει το αιματοκύλισμα μέσα σε αυτά τα 2 χιλιόμετρα, από τον κόμβο Σκαλανίου μέχρι τον κόμβο του Αγίου Σώζοντα, την ευθεία, όπου τα τροχαία βρίσκονται σε καθημερινή βάση: αυτοκίνητα βγαίνουν εκτός πορείας και ανατρέπονται, ή μπαίνουν στο αντίθετο ρεύμα με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα. Το θέμα απασχόλησε την εκπομπή του Κώστα Συλιγάρδου στο Ράδιο Κρήτη, όπου μίλησαν ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαλανίου Αντώνης Κουκουλάκης και ο Ταμίας Δημήτρης Κόκκινος, οι οποίοι, αν και παραδέχθηκαν ότι στην ευθεία αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες από τους οδηγούς, ζητούν κάθε παρέμβαση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, ακόμα και στηθαίο, που θα διασφάλιζε τουλάχιστον το μη πέρασμα των οχημάτων στο αντίθετο ρεύμα. Οι κάτοικοι ετοιμάζονται να κλείσουν το δρόμο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ζητώντας άμεσα μέτρα, που θα προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή. - See more at: http://www.ekriti.gr/kriti-irakleio/ta-2-hiliometra-eytheias-pros-thanato-kleinoyn-dromo-oi-katoikoi-toy-skalanioy#sthash.wUVDpdxK.dpuf
Διαβάστε Περισσότερα »

Πατέρας συνελήφθη επειδή έδειρε Αλβανό διαρρήκτη! Αναζητείται ο γιος του, που επίσης αντιστάθηκε στον κλέφτη


Mαζί με το γιο του, «έπιασαν στα πράσα» τον αλλοδαπό κλέφτη – Τον ξυλοκόπησαν άγρια, στέλνοντάς τον στο νοσοκομείο – Εκεί, ο διαρρήκτης συνελήφθη, αλλά έκανε μήνυση κι έτσι συνελήφθη και ο πατέρας!

Το δικαίωμα κάθε πολίτη να υπερασπίζεται την περιουσία του φαίνεται πως… δεν είχαν ένας 55χρονος και ο 27χρονος γιος του στο Μεσολόγγι, καθώς ο πρώτος συνελήφθη, έπειτα από μήνυση Αλβανού… διαρρήκτη!

Ας τα πάρουμε όμως από τη αρχή, καθώς στο νοσοκομείο Μεσολογγίου μεταφέρθηκε, σε κακή κατάσταση, ένας 41χρονος Αλβανός, που υπέστη άγριο ξυλοδαρμό από έναν 55χρονο και τον 27χρονο γιο του, όταν τον έπιασαν στα πράσα, τη στιγμή προσπαθούσε να διαρρήξει την αποθήκη του σπιτιού τους!

Πατέρας και γιος άρχισαν να γρονθοκοπούν τον επίδοξο διαρρήκτη, ενώ τον χττύπησαν και με ένα ξύλινο ρόπαλο. Το αποτέλεσμα ήταν να τον τραυματίσουν σε όλο του το σώμα και να παραμείνει για νοσηλεία στο νοσοκομείο, όπου έφτασαν οι αστυνομικοί που τον συνέλαβαν για απόπειρα κλοπής, εξύβριση και παράνομη παραμονή στη χώρα.

Η υπόθεση, ωστόσο, δεν έμεινε εκεί, καθώς ο αλλοδαπός υπέβαλε μήνυση κατά των παρ’ ολίγον θυμάτων του!

Το αποτέλεσμα ήταν να συλληφθεί ο 55χρονος πατέρας, που οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μεσολογγίου, κατηγορούμενος για παράνομη οπλοχρησία και πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης, ενώ ο 27χρονος γιος του αναζητείται.
Διαβάστε Περισσότερα »

Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Το «μαγικό» σταμναγκάθι της Κρήτης


Το σταμναγκάθι ή Cichorium Spinosum ή «κιχώριον το ακανθώδες» είναι ένα άγριο χόρτο που συναντάμε στην Κρήτη με πολλά χαρίσματα και μεγάλη διατροφική αξία. Για εκατοντάδες χρόνια, οι Κρητικοί τρώνε άγρια ​​χόρτα, τα οποία βρίσκονται άφθονα κυρίως σε απομακρυσμένα σημεία του νησιού.

Το σταμναγκάθι όμως είναι το εκλεκτό άγριο χόρτο του νησιού και είναι ένα άλλο  διατροφικό μυστικό των Κρητικών στο οποίο οφείλεται η καλή υγεία και η μακροζωία τους.

Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ

Το σταμναγκάθι πήρε την ονομασία του αλλά και επικράτησε, χάρη σε μια ιδιαίτερη χρήση του από τους Κρητικούς των παλαιότερων χρόνων, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν για να φράζουν το στόμιο της στάμνας, με την οποία μετέφεραν νερό εκείνα τα χρόνια και έτσι  εμπόδιζαν τα έντομα και τα ζωύφια να μπουν στο νερό (το αγκάθι πάνω από τη στάμνα = σταμναγκάθι).

ΠΟΥ ΤΟ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ

Το σταμναγκάθι είναι η απόδειξη ότι η φύση έχει βάλει όλη την σοφία της για να προστατεύσει αυτό το πολύτιμο άγριο χόρτο και του έχει δώσει όλα τα εφόδια που χρειάζεται ώστε να μπορεί να επιβιώνει και να αντέχει  στις πιο αντίξοες περιβαλλοντολογικές συνθήκες.

Για αυτό το συναντάμε στις πιο αντιφατικές περιοχές της Κρήτης.  Το βρίσκουμε να φυτρώνει  κοντά στη θάλασσα,  στον γιαλό όπου το αγκαλιάζει και το θρέφει η αλμύρα της θάλασσας και είναι γνωστό και ως «γιαλοράδικο», αλλά παράλληλα το βρίσκουμε να φυτρώνει και σε απομακρυσμένες κοιλάδες και οροπέδια και χιονισμένα δύσβατα μέρη των ορεινών όγκων της Κρήτης. Φαίνεται σαν να ζει σε δυο διαφορετικούς κόσμους κι όμως επιβιώνει σε τόσο διαφορετικές συνθήκες με την βοήθεια της φύσης, που τόσο μελετημένα έχει μάθει να προστατεύει τους θησαυρούς της για να μας τους χαρίζει απλόχερα.

Σταμναγκάθι μπορούμε να το συναντήσουμε και σε άλλες χώρες  όπως η Ιταλία, η Μάλτα και η Τουρκία. Όμως το σταμναγκάθι που συναντάμε στην Κρήτη, κυρίως πάνω ή κοντά στο Οροπέδιο του Ομαλού, στα Λευκά Όρη στα δυτικά της Κρήτης είναι μοναδικό, γι αυτό και θεωρείται ενδημικό φυτό της Κρήτης.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Το «μαγικό» αυτό άγριο χόρτο έχει πολλές ιδιότητες που το κάνουν ξεχωριστό. Οι ιδιότητες του είναι θεραπευτικές, αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές.

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ- ΑΠΟ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Έρευνες έχουν δείξει ότι λόγω των πολύτιμων συστατικών που περιέχει,  βοηθάει  στην πρόληψη αλλά και  στην θεραπεία πολλών σοβαρών  ασθενειών. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες, β-καροτένιο, βιταμίνες (Βιτ.C και Βιτ..Ε) και γλουταθειονίνη που προστατεύον την υγεία της καρδιάς και προσφέρουν αντιοξειδωτική προστασία από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες και καρκίνο, καθώς και σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία (σίδηρο, κάλιο, νάτριο, φώσφορος και µαγνήσιο).  Μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της άμυνας του πεπτικού συστήματος από διάφορες ασθένειες. Περιέχει μάλιστα και πολύτιμα για την υγεία και το νευρικό σύστημα Ω3 λιπαρά οξέα που σπάνια βρίσκονται σε τροφές εκτός των ψαριών.

ΧΟΛΑΓΩΓΟ-ΥΠΑΚΤΙΚΟ

Μπορεί να βοηθήσει στην αποτοξίνωση του ήπατος και στην αποσυμφόρηση της χοληδόχου κύστεως και του ήπατος.

ΑΝΤΙΡΕΥΜΑΤΙΚΟ- ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΟ-ΑΝΤΙΔΙΑΒΗΤΙΚΟ

Βοηθά  στην αντιμετώπιση των ρευματισμών, αλλά και της κατακράτησης υγρών κατά την διάρκεια της έμμηνου ρύσεως και μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Με τις βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει βοηθάει στην βελτίωση του δέρματος και στην μάχη ενάντια στον χρόνο και στην γήρανση.

stamnagkathi2

ΠΩΣ ΤΡΩΓΕΤΑΙ

Μπορούμε να το φάμε ωμό και να το προσθέσουμε σε σαλάτες ή βραστό και να το συνδυάσουμε με το πολύτιμο ελαιόλαδο και έτσι να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών ή να ακολουθήσουμε την γνωστή συνταγή με αρνάκι.

Χρειάζεται προσοχή στην αγορά του καθώς αυτά που κυκλοφορούν σε λαϊκές και σούπερ μάρκετ πολλές φορές δεν έχουν σχέση με το γνήσιο, το οποίο έχει μία ευχάριστη πικράδα μαζί με μία ελαφρά γλυκύτητα και πολύ σγουρά φύλλα που θυμίζουν λάμα πριονιού.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το σταμναγκάθι είναι ένα θαυματουργό άγριο χόρτο που αξίζει να το βάλουμε στην διατροφή μας γιατί είναι μια πραγματικά αξιοζήλευτη τροφή, αλλά και ένα φυσικό φάρμακο για την πρόληψη και θεραπεία πολλών ασθενειών και μια ακόμη απόδειξη ότι η κρητική διατροφή και η κρητική κουζίνα είναι από τις πιο υγιεινές στον κόσμο.
Διαβάστε Περισσότερα »

Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Σε Χανιά και Εύβοια οι πρώτες αιτήσεις για καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης



Συνεργάτες της «Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης» (ΚΟΙΝΣΕΠ) KannaBio κατέθεσαν στις 18 και 19 Απριλίου τις πρώτες αιτήσεις για καλλιέργειες κλωστικής κάνναβης σε Εύβοια και Χανιά.

Όπως αναφέρει η ΚΟΙΝΣΕΠ Kannabio «μετά από 60 χρόνια μιας παράλογης και ανώφελης απαγόρευσης, άνοιξε και επίσημα ο δρόμος για την καλλιέργεια ενός φυτού που μπορεί να αποτελέσει οικολογική σωτηρία».

Η αίτηση καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης στην Εύβοια αφορά σε ιταλική ποικιλία που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε CBD (η περιεκτικότητα σε THC είναι μικρότερη του 0.2%), είναι προσαρμοσμένη στο ζεστό Μεσογειακό κλίμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή ελαίων αλλά και ίνας.

Στα Χανιά αφορά σε γαλλική ποικιλία που είναι επίσης προσαρμοσμένη στο Μεσογειακό κλίμα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε έλαια και παράγει σπόρους και ίνα.

Υπενθυμίζεται, πως στα τέλη Μαρτίου υπογράφηκε από τους αρμόδιους υπουργούς η σχετική απόφαση για τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας της κλωστικής κάνναβης, με την οποία καθορίστηκε το θεσμικό πλαίσιο για την εισαγωγή της καλλιέργειας των ποικιλιών που προορίζονται αποκλειστικά για βιομηχανική χρήση.

Ποια είναι η ΚΟΙΝΣΕΠ Kannabio



Η «Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση KannaBio – Hemp Hellas», με το διακριτικό τίτλο «KannaBio ΚΟΙΝΣΕΠ» και την αγγλική απόδοση «KannaBio hemp cooperative», είναι ένας Αστικός Συνεταιρισμός Συλλογικού και Παραγωγικού Σκοπού περιορισμένης ευθύνης, που ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2016.

Σκοπός του Συνεταιρισμού είναι η ανάδειξη, μέσω της συνεργασίας και της συλλογικής προσπάθειας των μελών της, όλων των δυνατοτήτων αξιοποίησης του φυτού της κλωστικής ή βιομηχανικής κάνναβης (Cannabis Sativa L. ή hemp) και πιο συγκεκριμένα η οικολογική καλλιέργεια πιστοποιημένων από την ΕΕ ποικιλιών του φυτού, η παραγωγή- εισαγωγή- επεξεργασία- μεταποίηση- εμπορία προϊόντων Κλωστικής Κάνναβης και η παροχή υπηρεσιών που προάγουν το τοπικό και συλλογικό συμφέρον, την ενίσχυση της απασχόλησης, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της οικολογικής συνείδησης των πολιτών, καθώς και την ενδυνάμωση της τοπικής και περιφερειακής αειφόρου οικο-ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα οι σκοποί του Συνεταιρισμού, μέσα στα πλαίσια της εθνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς νομοθεσίας, εξειδικεύονται ενδεικτικά στην άσκηση των ακόλουθων δραστηριοτήτων :

α) Οικολογική καλλιέργεια του φυτού της κλωστικής ή βιομηχανικής κάνναβης (Cannabis Sativa L. ή hemp), σε γόνιμες παραγωγικές εκτάσεις αλλά και σε ιδιαίτερα μολυσμένα εδάφη για εδαφοβελτίωση και οικολογική αποκατάσταση.

β) Επεξεργασία, μεταποίηση και παραγωγή προϊόντων κλωστικής- βιομηχανικής κάνναβης (όπως σπόρια, έλαια, βάμματα, θεραπευτικά σκευάσματα, κηραλοιφές, αλεύρι, τρόφιμα, πρωτεΐνη και διατροφικά συμπληρώματα, φαρμακευτικά σκευάσματα, ηδύποτα, οικοδομικά και μονωτικά υλικά, χαρτί και χαρτοπολτό, βιοπλαστικά, βιοκαύσιμα, κλωστές- ίνες, υφαντά και υφάσματα, σειρά ρούχων, καλλυντικά και άλλα καινοτόμα και οικολογικά προϊόντα- παράγωγα της κλωστικής κάνναβης που έχει περί τις 25.000 χρήσεις).

γ) Εισαγωγή, διανομή και εμπορία– εξαγωγή προϊόντων κλωστικής- βιομηχανικής κάνναβης.

δ) Έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών σχετικών με την κλωστική κάνναβη, ιδιαίτερα καλλιεργητικών και μεταποιητικών ζητημάτων.

ε) Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και κατάρτιση συγκεκριμένων ομάδων στόχων, όπως ενδεικτικά αγρότες, μεταποιητές, έμποροι, άνεργοι, νέοι επιχειρηματίες, κ.α.) σχετικά με τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη της κλωστικής κάνναβης.

στ) Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, προτάσεων πολιτικής, τεχνογνωσίας και κατευθυντήριων αρχών προς τη διοίκηση και κάθε ενδιαφερόμενο σε ότι αφορά την βέλτιστη ανάπτυξη του κλάδου σύμφωνα με τις διεθνείς καλές πρακτικές και εμπειρίες.

ζ) Εντοπισμός και αποκατάσταση- εδαφοβελτίωση μολυσμένων και βεβαρημένων περιοχών με καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης.

η) Κατασκευή οικημάτων και λοιπών κατασκευών και παντός είδους εφαρμογές με δομικά/ μονωτικά υλικά από παράγωγα hemp."
Διαβάστε Περισσότερα »

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Η φωτιά σε ξερόχορτα (σε Αμιρά και Παναγιά) τους έστειλε στο αυτόφωρο!!


Δύο άτομα συνελήφθησαν την Παρασκευή (15/04) για δύο φωτιές που εκδηλώθηκαν το μεσημέρι στα Αμιρά του Δήμου Βιάννου και στην Παναγιά του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, σε αγροτικές περιοχές. Σύμφωνα με δελτίο τύπου από το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η πρώτη φωτιά εκδηλώθηκε στις 11.40 και η δεύτερη στις 12.12 προκαλώντας καταστροφέςσε αγροτικές εκτάσεις. Συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου, δύο άνδρες, ένας 22χρονος και ένας 69χρονος, αντίστοιχα, για εμπρησμό από αμέλεια μετά από καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών. Και οι δύο ομολόγησαν την πράξη τους. Ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας Υπηρεσίας και οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
Διαβάστε Περισσότερα »

Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Τους σταμάτησαν για έλεγχο και έβγαλαν....λαγό!



Τρεις Ιεραπετρίτες, 46,36 και 61 ετών, συνελήφθησαν, σήμερα μεταμεσονύκτιες ώρες σε περιοχή του Δήμου Ιεράπετρας, από αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Λασιθίου,οι οποίοι κατηγορούνται για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί θήρας.

Ειδικότερα, σήμερα μεταμεσονύκτιες ώρες αστυνομικοί της ανωτέρω Υπηρεσίας πραγματοποίησαν έλεγχο σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ο 46χρονος, ο 36χρονος και ο 61χρονος, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε λαγός προερχόμενος από λαθροθηρία.

Το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Ιεράπετρας, ενώ οι συλληφθέντες με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λασιθίου.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

"Θερίζει" ο καρκίνος στην Κρήτη: 30.000 νεκροί σε 20 χρόνια! (πίνακες)




Χιλιάδες Κρητικοί έχουν πέσει θύματα του καρκίνου τα τελευταία 20 χρόνια όπως προκύπτει από τη μελέτη του Κέντρου Καταγραφής Καρκίνου με τίτλο "Ανάπτυξη και διατήρηση ενός ολοκληρωμένου Περιφερειακού αρχείου καταγραφής του καρκίνου» που πραγματοποίησαν οι επιστημονικοί υπεύθυνοι Χ. Λιονής, Δ. Μαυρουδής και Β. Γεωργούλιας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που έχουν διαρρεύσει και η οποία παρουσιάζεται σήμερα το μεσημέρι στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, από το 1992 μέχρι 2013 περίπου 30.000 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή χτυπημένοι από τον καρκίνο.
Ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι ότι ανά 100.000 κατοίκους καταγράφηκαν 500 κρούσματα. Την ίδια ώρα, αυξημένα κρούσματα φαίνεται πως υπήρξαν στα αστικά κέντρα ενώ στο Δήμο Βιάννου, ο καρκίνος χτυπάει περισσότερο τις γυναίκες.

Δείτε κάποια στοιχεία από την έρευνα:
Αναφορικά με το σύνολο των κακοήθων νεοπλασιών στη Κρήτη για τη περίοδο 1992-2013, παρατηρήθηκε αύξηση των νέων περιπτώσεων καρκίνου και των θανάτων από καρκίνο και στα δύο φύλα (Γράφημα 1). Αναλυτικότερα, το 1992 οι νέες περιπτώσεις για τους άνδρες ήταν 448,7 /100.000/έτος, ενώ το 2013 έφτασαν τις 574,2 νέες περιπτώσεις/100.000/έτος. Αντίστοιχα, οι γυναίκες εμφάνιζαν 408,2 νέες περιπτώσεις/100.000/έτος και έφτασαν τις 514,1 νέες περιπτώσεις/100.000/έτος. Παρόμοια εικόνα παρατηρούμε και στη διακύμανση των θανάτων στο χρόνο. Το 1992 οι θάνατοι για τους άνδρες ήταν 189,2/100.000/έτος ενώ το 2013 έφτασαν τους 201,5 θανάτους/100.000/έτος. Αντίστοιχα, οι γυναίκες εμφάνιζαν 98 θανάτους/100.000/έτος και έφτασαν τους 124,6 θανάτους/100.000/έτος.



Σημαντικές διακυμάνσεις (Pvalue=0.02) για το σύνολο των νεοπλασιών παρατηρήθηκαν και μεταξύ των Δήμων της Κρήτης (Χάρτης 1). Οι Δήμοι με τις περισσότερες νέες περιπτώσεις ήταν ο Δήμος Ηρακλείου, Χερσονήσου, Ρεθύμνης και Χανίων για τους άνδρες (490-540 νέες περιτπώσεις/100.000/έτος), ενώ στις γυναίκες προστίθενται και οι Δήμοι Βιάννου και Ανωγείων (440-465 νέες περιπτώσεις/100.000/έτος).



Στα γραφήματα 2 και 3 απεικονίζονται τα δεκατέσσερα συχνότερα κακοήθη νεοπλάσματα στη Κρήτη για τη περίοδο 1992-2013. Στο σύνολο του πληθυσμού της Κρήτης, τη πρώτη θέση νοσηρότητας και θνησιμότητας καλύπτει ο καρκίνος του πνεύμονα (40,2 νέες περιπτώσεις/100.000/έτος και 36,5 θάνατους/100.000/έτος). Υψηλή θέση έχει και ο καρκίνος του παχέος εντέρου (25,1 νέες περιπτώσεις/100.000/έτος και 14,7 θάνατους/100.000/έτος), ενώ ακολουθεί ο καρκίνος του μαστού (28,8 νέες περιπτώσεις/100.000/έτος και 11,1 θάνατους/100.000/έτος). Ο καρκίνος του μαστού στις γυναίκες μετρά 56,8 νέες περιπτώσεις/100.000/έτος και 22,7 θανάτος/100.000/έτος, ενώ στους άνδρες 0,8 και 0,1 αντίστοιχα.
Επιπρόσθετα, ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζει 33,9 νέες περιπτώσεις στους άνδρες/100.000/έτος και σε 14,2 θανάτους/100.000/έτος. Στη κατάταξη με τις συχνότερες νεοπλασίες και για τα δύο φύλα στη Κρήτη προστίθεται και ο καρκίνος του ήπατος και των ενδοηπατικών χοληφόρων (15,3 νέες περιπτώσεις/100.000/έτος και 8,6 θάνατους/100.000/έτος), ακολουθεί αυτός της ουροδόχου κύστης (14,5 νέες περιπτώσεις/100.000/έτος και 8,6 θάνατους/100.000/έτος), έπεται ο καρκίνος των ωοθηκών για τις γυναίκες (11,5 νέες περιπτώσεις/100.000/έτος και 4,1 θάνατους/100.000/έτος) και οι λευχαιμίες και για τα δύο φύλα (11,5 νέες περιπτώσεις/100.000/έτος και 6,1 θάνατους/100.000/έτος).
Διαβάστε Περισσότερα »

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Γνωρίστε τον 5χρονο που ζυγίζει 75 κιλά! (φωτο)



Είναι μόλις πέντε ετών… ωστόσο κινδυνεύει να πεθάνει λόγω των κιλών του! Ναι, καλά διαβάσετε. Ο Μισαήλ καλντόνο Αμπρέ από την Βραζιλία ζυγίζει 75 κιλά.. δηλαδή είναι τρεις φορές βαρύτερος από τα παιδιά της ηλικίας του.

Το παιδί πάσχει από το σύνδρομο Prader-Willi και σταματάει να τρώει μόνο όταν πέφτει για ύπνο. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι η αναπνοή του σταματάει κατά τη διάρκεια του ύπνου και οι γονείς του φοβούνται ότι κάποια ημέρα ο γιος τους δεν θα ξυπνήσει.



Το αγόρι γεννήθηκε με φυσιολογικό βάρος, περίπου 3 κιλά, όμως στη συνέχεια άρχισε να παχαίνει συνεχώς, λόγω του συνδρόμου Prader-Willi.



Και μπορεί ο ανήλικος να κάνει δίαιτα με χαμηλά λιπαρά και να περπατάει επί 40 λεπτά κάθε μέρα, ωστόσο, συνεχίζει να παίρνει κανονικά κιλά. Oι γονείς του ανησυχούν καθώς φαίνεται να μην μπορούν να κάνουν τίποτα για να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής του.



Ο μικρός επισκέπτεται ένα γιατρό κάθε τρεις μήνες για να προσπαθήσει να ελέγξει την κατάσταση του, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για την συγκεκριμένη σπάνια γενετική πάθηση.



Πηγή: star.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Βρέφος βλέπει καθαρά τη μαμά του για πρώτη φορά και συγκινεί



Αυτή είναι η συγκινητική στιγμή όπου ένα μωρό τεσσάρων μηνών χαμογελά βλέποντας για πρώτη φορά την μαμά του καθαρά φορώντας τα νέα του γυαλιά.

Ο Leopold Wilbur Reppond, γνωστός ως Leo, πάσχει από την διαταραχή του αλμπινισμού, πάθηση η οποία εκτός από το γεγονός ότι επηρεάζει το χρώμα των μαλλιών του ατόμου και το δέρμα του, δημιουργεί πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό και στα μάτια. Ο μικρός Leo, έχει αυξημένο πρόβλημα και δεν μπορεί να δει καθόλου καθαρά. Το μικρό αγοράκι, όμως, χάρη στα νέα γυαλιά που του πήραν οι γονείς του κατάφερε να δει κανονικά για πρώτη φορά τη μαμά του, με τον 39χρονο πατέρα του να περιγράφει τη συγκλονιστική στιγμή λέγοντας ότι δάκρυσαν όλοι όσοι ήταν μπροστά.



«Είχα κάποια προβλήματα, κρατώντας την κάμερα γιατί έκλαιγα τόσο πολύ» είπε ο πατέρας του και πρόσθεσε: «Ήταν πολύ συγκινητικό. Δεν μπορείς να προβλέψεις πώς θα αισθανθείς όταν θα συμβεί κάτι τέτοιο.» Η οικογένεια ζει στην Ουάσινγτον έχοντας πρόσφατα επιστρέψει εκεί για να είναι κοντά στις οικογένειές τους.



Το μικρό αγοράκι γεννήθηκε με αλμπινισμό το οποίο επηρεάζει 20.000 παιδιά και προκαλεί μεταξύ άλλων σοβαρά προβλήματα στην όραση. Αναζήτησαν τη θεραπεία σε έναν παιδοοφθαλμίατρο στο Λος Άντζελες και πήραν ειδικά γυαλιά για το βρέφος. Τα γυαλιά που θα φοράει το αγοράκι έχουν κανονικούς φακούς, αλλά είναι κατασκευασμένα από ελαστικό υλικό το οποίο δεν έχει βίδες ή άλλες αιχμηρές γωνίες.



Το μωράκι θα αντιμετωπίσει και άλλες δυσκολίες αργότερα στη ζωή του αλλά οι γονείς του είναι αισιόδοξοι και δημοσιοποιούν το βίντεο για να δώσουν δύναμη και κουράγιο σε άλλες οικογένειες που μπορεί να αντιμετωπίζουν μια παρόμοια κατάσταση. Η στιγμή που το αγοράκι βλέπει για πρώτη φορά καθαρά τη μαμά του και της χαρίζει ένα μεγάλο χαμόγελο έχει συγκινήσει το διαδίκτυο και όχι άδικα.

Διαβάστε Περισσότερα »

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Έρχεται αφρικανική σκόνη στην Κρήτη - Σε ποιες περιοχές θα... δυσκολευτούν



Με ανακοίνωση της η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας - Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι θα υπάρξουν υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 λόγω μεταφοράς αφρικανικής σκόνης κυρίως την Παρασκευή 08 Απριλίου 2016.

Θα επηρεαστεί ολόκληρη η Περιφέρεια Κρήτης αλλά το φαινόμενο θα είναι πιο έντονο στην περιοχή της ΠΕ Χανίων και ΠΕ Λασιθίου.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων PM10, αναμένεται να ξεπεράσει το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής 50 μg/m3.

Το φαινόμενο θα είναι πιο έντονο μετά το μεσημέρι την Πέμπτη 07 Απριλίου, θα κορυφωθεί την Παρασκευή 08 Απριλίου και σταδιακά θα εξασθενήσει από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι τις πρωινές ώρες το Σαββάτο 9 Απριλίου.



Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρεια Κρήτης συστήνει:

α) Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους,

β) Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.
Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα,

γ) Κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση – δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους

δ) Στους πολίτες να περιορίσουν την άσκοπη χρήση ΙΧ.
http://flashnews.gr/
Διαβάστε Περισσότερα »

Ερώτηση ΚΚΕ για την επανασύσταση Ειρηνοδικείου Δήμου Βιάννου Νομού Ηρακλείου




Η ερώτηση του ΚΚΕ:

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: Επανασύσταση Ειρηνοδικείου Δήμου Βιάννου Νομού Ηρακλείου.

Στα πλαίσια των αντιλαϊκών δημοσιονομικών περικοπών, η κυβέρνηση της ΝΔ με το ΠΔ 110/2012, προχώρησε σε συγχωνεύσεις κατά 50% περίπου των «ανενεργών ή υπολειτουργούντων», όπως τα χαρακτήρισε, Ειρηνοδικείων της Χώρας. Ανάμεσα στα Ειρηνοδικεία που έχουν συγχωνευθεί με το παραπάνω ΠΔ του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι και ένα από τα αρχαιότερα της Ελλάδας (έτος ιδρύσεως 1868 ), το Ειρηνοδικείο Δήμου Βιάννου Νομού Ηρακλείου Κρήτης.

Ο Δήμος Βιάννου είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση Δήμους του Νομού, καθώς και από τους πλέον απομακρυσμένους Δήμους της Κρήτης, με εξαιρετικά δύσκολο ανάγλυφο, γεγονός που στους χειμερινούς μήνες καθιστά ιδιαίτερα δύσκολες τις μετακινήσεις των δημοτών. Επίσης, το οδικό δίκτυο με τα τεράστια προβλήματα του, δεν εξυπηρετεί τις μεταφορικές ανάγκες του πληθυσμού και πολλά χωριά δεν είναι προσβάσιμα με το υπεραστικό ΚΤΕΛ. Για παράδειγμα, οι παραλιακοί οικισμοί Τέρτσα και Ψαρή Φοράδα απέχουν από την έδρα του Δήμου σχεδόν 40 χιλιόμετρα. Η έδρα του Δήμου, η ιστορική Άνω Βιάννος, όπου λειτουργούσε το Ειρηνοδικείο Βιάννου, απέχει από την έδρα του Πρωτοδικείου Ηρακλείου 65 χλμ και 50 χλμ από το Ειρηνοδικείο Καστελίου, όπου και εκδικάζονται τώρα οι υποθέσεις των δημοτών και δεν υπάρχει σύνδεση με το ΚΤΕΛ, Κατά συνέπεια, όταν κάποιος δημότης δεν διαθέτει ιδιωτικό μέσο μεταφοράς (και είναι πάρα πολλοί αυτοί), αναγκάζεται να μισθώνει ταξί για την μεταφορά του, προς και από το Καστέλι - και όχι μόνο μια φορά- για μια δικαστική υπόθεση. Πρέπει να τονιστεί ότι οι κάτοικοι του δήμου είναι στην πλειοψηφία αγρότες και κτηνοτρόφοι κυρίως μεγάλης ηλικίας, με μέσο όρο άνω των 60 ετών, γεγονός που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση και με ό,τι άλλο αυτό συνεπάγεται.



ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα θα πάρει για την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία του Ειρηνοδικείου του Δήμου Βιάννου καθώς και των σχετικών δικαστικών υπηρεσιών, καλύπτοντας τις ανάγκες του λαού της περιοχής;


Οι βουλευτές
Μανώλης Συντυχάκης

Λιάνα Κανέλλη

Διαμάντω Μανωλάκου

Σταύρος Τάσσος

http://www.candianews.gr/
Διαβάστε Περισσότερα »

Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Μεγάλη ποσότητα τροφίμων, φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης από το Δήμο Βιάννου και την Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου



Με δέκα τόνους ανθρωπιστική βοήθεια που συγκεντρώθηκε από τον Δήμο Βιάννου και την Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου συμμετέχουν στην κοινή αποστολή που αναχωρεί σήμερα από το Λιμάνι του Ηρακλείου για να παραδοθεί στοαρμόδιο Κέντρο Διαχείρισης στον Πειραιά.

Τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, που συλλέχτηκαν στη δράση αλληλεγγύης του Δήμου με την Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου περιλαμβάνονται στην πρώτη αποστολή την οποία θα συνοδεύσει και ο Δήμαρχος μαζί με τους υπόλοιπους Δημάρχους που συμμετείχαν στην σημαντική αυτή πρωτοβουλία που οργανώθηκε από την ΠΕΔ Κρήτης.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης :

«Ο Δήμος Βιαννου και η Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου ενώσαμε τις δυνάμεις μας και σήμερα αποδείξαμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Ο Δήμος μας και οι πολίτες της Βιάννου στέκονται δίπλα στους συνανθρώπους μας πρόσφυγες, προκειμένου να τους ανακουφίσουν τις δύσκολες αυτές ώρες που περνούν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Ανδρέα, τους Ιερείς μας, τους Δημότες μας, τους Φορείς, και τους Συλλόγους του Δήμου Βιάννου και όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή τη δράση για το πνεύμα αλληλεγγύης που για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει στο Δήμο μας.»

Διαβάστε Περισσότερα »

Αυγενάκης: 5η μέρα σιωπής από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της Βιάννου


Τι αναφέρει στην παρέμβαση του ο αναπληρωτής Γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, αναφορικά με την διακοπή ηλεκτροδότησης στο Δήμο Βιάννου:
«Καμία απάντηση από την Κυβέρνηση και τους κυβερνητικούς βουλευτές στις ερωτήσεις που έθεσε ο κ. Αυγενάκης για την απειλή διακοπής ρεύματος στο Δήμο Βιάννου.
Σε συνέχεια της εξέλιξης της προηγούμενης εβδομάδας, όπου τεχνικό συνεργείο της ΔΕΗ βρέθηκε στο Δήμο Βιάννου προκειμένου να εκτελέσει εντολή διακοπής της ηλεκτροδότησης του Δήμου, παρά το γεγονός ότι έχει προχωρήσει σε διαδικασία ρύθμισης οφειλών, είχαμε προβεί σε κοινοβουλευτική παρέμβαση και σε σχετική ανακοίνωση (1-4-16).  
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διατυμπάνιζε παλιότερα, ως αντιπολίτευση, ότι καμία υπηρεσία και κανένα σπίτι εργαζόμενου δεν θα μείνει χωρίς ρεύμα. Σήμερα προχωρά σε διακοπές ρεύματος λόγω οφειλών, ενώ, παράλληλα, αυξάνει τα επιδόματα στους υπαλλήλους της ΔΕΗ και μειώνει την τιμή της κιλοβατώρας για τις μεγάλες βιομηχανίες.
Επανερχόμαστε και ζητάμε την άμεση λήψη πρωτοβουλιών για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Ποιες οι πρωτοβουλίες των κυβερνητικών βουλευτών που κατάγονται από τη Βιάννο (κκ. Βαρδάκη, Ηγουμενίδη, Μιχελογιαννάκη) για τη διευθέτηση του θέματος; Θεωρούν ότι η ολιγοήμερη παράταση αποτελεί λύση;
Ποιες οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την διαχείριση ενός προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι Δήμοι της Κρήτης, αλλά και της χώρας; Αποτελεί η απειλή διακοπής ηλεκτροδότησης λύση στα πολύπλευρα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ και οι δημότες τους;
Φρούδες υποσχέσεις και ευχολόγια, αλλά στην πράξη η αναλγησία προστέθηκε στην αναξιοπιστία και την ανικανότητα»
EKRITI.GR
Διαβάστε Περισσότερα »

Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

"Βλέπω πολιτικά παιχνίδια στο κομμένο ρεύμα της Βιάννου"



Πολιτικές σκοπιμότητες βλέπει πίσω από την απόφαση της ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα λόγω χρεών σε δύο μόνο Δήμους της Κρήτης όταν όλοι έχουν προβλήματα κι οφειλές, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, όπως ο ίδιος αναφέρει στο Ράδιο 9,84.

Ο βουλευτής διερωτήθηκε πόσο τυχαία είναι η απόφαση διακοπής του ρεύματος από τη Βιάννο και τα Σφακιά, όταν από τον πρώτο Δήμο αντλούν την καταγωγή τους τρείς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Νίκος Ηγουμενίδης, Σωκράτης Βαρδάκης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης - και από τα Σφακιά ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Παύλος Πολάκης.

Πρόσθεσε ότι το θέμα θα λήξει πολύ γρήγορα, πως οι απορίες επίσης γρήγορα θα απαντηθούν και πως τις επόμενες ημέρες θα γίνει η συνάντηση με τη διοίκηση της επιχείρησης μετά και την παράταση που δόθηκε στους Δήμους προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1310849
Διαβάστε Περισσότερα »

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!